Lucka 15: Klippdockan - ett riktigt julklipp
VISA BILDTEXT
Prinsessan Anne av England som klippdocka ur Liljeholmens stearinfabriks historiska arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria.

UR ARKIVET AV: Bodil Hasselgren 2018-12-14

Lucka 15: Klippdockan – ett riktigt julklipp

Klippdockor, eller pappersdockor som de även kallas är som namnet antyder dockor gjorda i papper som klipps ut och sedan kläs i olika plagg – även de i papper – som hakas fast på dockan. En perfekt gör-det-själv och billig julklapp för stora som små.

Den industriellt framställda klippdockans ursprung kan hittas i 1750-talets Storbritannien, men den egengjorda klippdockan funnits lika länge som vi har haft papper det vill säga cirka 100 år efter Kristus. Att den enkla leksaken hängt kvar kan förklaras av sin enkla form men också för att den fungera för alla barn (och vuxna) oavsett ekonomiska förutsättningar. Dessutom sägs klippdockan bidra till den finmotoriska utvecklingen.

Att göra mer eller mindre verklighetstrogna klippdockor av kända personer som skådespelare och kungligheter, som till exempel Prinsessan Anne av England, har alltid varit populärt.

Som julklappstips betraktat är den egengjorda klippdockan perfekt för den med liten budget allt som behövs är papper, sax, pennor och ett kreativt sinne.

Hållbarhetstrenden växer sig allt starkare och även julen ska numer helst vara resurssparande. Vår julkalender tar er därför till det mest hållbara av allt: historien. Vi har plockat fram juliga hållbara tips och gör-det-själv-klappar ur våra deponenters arkiv på Centrum för Näringslivshistoria.