Lucka 14: Julens mest otippade kombo
VISA BILDTEXT
Ur Iduns kokbok, av Elisabeth Östman som utgavs 1911. Fotograf: Klas Sjöberg.

UR ARKIVET AV: Margarita Feldman 2018-12-13

Lucka 14: Julens mest otippade kombo

Julgäddan, som bland annat traditionellt serverats i Roslagen och Ålands skärgård, hör till en av de något bortglömda julrätterna. Pepparkaka däremot är fortfarande i allra högsta grad aktuell. Vad händer om man kombinerar dessa två i en och samma rätt?

Gädda är en mager fisk med fint kött och var vanligare på middagsborden förr. Den innehåller mycket äggviteämnen och binder bra, därför är det vanligt att man gör färs och queneller av den. Varför man skulle blanda det med pepparkaka är dock högst oklart, men här följer ändå ett recept på gädda med pepparkakor från Iduns kokbok från 1911.

 

För 4 portioner behöver du:

  • 1 gädda, på 1 ½ kg
  • 1 liten fetsill
  • ½ ägg
  • 2 msk stötta skorpor
  • 4 msk smör (80 g)
  • 3 dl kokande vatten
  • 3 ettöres pepparkakor
  • 2 dl grädde

Beredning: Gäddan fjällas och rensas; huvudet får sitta kvar men befrias från gälarna. Den ej urvattnade sillen rensas, sköljes, torkas och lägges in i gäddan, varefter denna penslas med ägget och beströs med stötta skorpor. En långpanna smörjes med hälften av det kalla smöret på så stor fläck fisken upptar, gäddan lägges i och resten av smöret lägges i flockar ovanpå. Fisken stekes i varm ugn omkr. ½ tim, under det den ofta öses över och spädes med vattnet. Pepparkakorna stötas fint och blandas med grädden. Sillen tages ur gäddan, som lägges upp på varmt fat och garneras med persilja. Såsen i pannan avredes med de upplösta pepparkakorna, får koka upp samt silas och serveras i särskild såsskål.

Mums!

Hållbarhetstrenden växer sig allt starkare och även julen ska numer helst vara resurssparande. Vår julkalender tar er därför till det mest hållbara av allt: historien. Vi har plockat fram juliga hållbara tips och gör-det-själv-klappar ur våra deponenters arkiv på Centrum för Näringslivshistoria.