Lucka 12: Isaberg Rapid, Hestra
VISA BILDTEXT
Tillverkning på Rapid Hestra på 1960-talet. Källa: Isaberg Rapid AB.

UR ARKIVET AV: Anders Johnson 2021-12-12

Lucka 12: Isaberg Rapid, Hestra

Företaget Isaberg Rapid startade år 1936 med att tillverka celluloidfodral för kartor, körkort och ransoneringskort och utvecklades till världsföretag inom häfttutrustning.

År 1936 startade Olle Westlund i Hestra, Gislaveds kommun, tillverkning av bland annat kartfordral och ransoneringskortfodral. Några år senare, 1941, ingick han kompanjonskap med grosshandlaren Simon Brick som Westlunds första kund.

Under andra världskriget blev det stor efterfrågan på kartfodral för militären. Fodralen häftades ihop med kantband som häftades med häfttängerna som importerades från Tyskland. År 1942 bombskadades den tyska fabriken, varför man fick börja tillverka egen häftutrustning.

Företaget började även tillverka häftapparater för försäljning 1943. De fick snabbt genomslag på den svenska marknaden. När kriget var slut kunde Simon Brick få igång en omfattande export.

Isaberg Rapid är idag ett internationellt framgångsrikt företag inom häfttutrustning och ingår i amerikanska ACCO Brands Corporation. Tillverkningen finns i bl a Sverige, Frankrike och huvudkontoret ligger fortfarande i Hestra, där företaget är en av ortens största arbetsgivare.

RELATERADE ARTIKLAR

UR ARKIVET

Ögonblicket: potatiskravallerna

Handlarna fick kämpa i jakten på varor till sina butiker...

UR ARKIVET

PODD: Jubileums­seminarium 2 - Arkivens roll för forskning och samhälle

I detta andra av fyra jubileumsseminarier tittade vi närmare på...

UR ARKIVET

Ur arkivet: Bonaden Fem blommor

Bonaden Fem blommor skapades av textilkonstnären Agda Österberg (1891—1987) som...

Få vårt nyhetsbrev, varannan vecka, direkt i mejlen.

Julkalender 2021

Runt om i Sverige finns en mängd byggnadsverk, miljöer och andra platser som belyser händelser och företeelser i vår historia. I årets julkalender berättar vi om kända och okända platser runt om i Sverige.