Lucka 10: Spara papper med NK
VISA BILDTEXT
Ur NKs historiska arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria.

UR ARKIVET AV: Margarita Feldman 2018-12-09

Lucka 10: Spara papper med NK

”Vi har i Sverige, ofta till utlänningarnas förvåning, vant oss vid att betrakta papper som en ”fri nyttighet” vilken man kan slösa med men idag råder brist på papper och Vi måste nog alla försöka att förstå detta läge: vi har brist på papper – och vi måste därför spara på det”.”

Att spara papper är inget modernt påfund, även om anledningarna har varierat. Under början av 1950-talet har det uppstått pappersbrist i Sverige bland annat på grund av stigande råvarupriser. Bristen ledde till omfattande kampanjer där befolkningen uppmanades till rationell pappersanvändning.

Bland andra ledde Stockholms Köpmannaförbund initiativet med stor annonskampanj som uppmanade både handlare och allmänheten att se över sin pappersförbrukning.  Nordiska Kompaniets personaltidning Kompani-Rullan plockade givetvis upp initiativet och kom med många bra tips hur det anrikas varuhusets säljare kunde dra sitt strå. Bland annat uppmanades personalen att mäta omslagspapperet och snöret noga innan man börjar slå in varan samt vara riktigt sparsam med silkespapper.

Kanske kan vi inspireras av NK anno 1951 och se över våra egna julklappsinslagningar 2018?

Hållbarhetstrenden växer sig allt starkare och även julen ska numer helst vara resurssparande. Vår julkalender tar er därför till det mest hållbara av allt: historien. Vi har plockat fram juliga hållbara tips och gör-det-själv-klappar ur våra deponenters arkiv på Centrum för Näringslivshistoria.