Lucka 1: Planera med Fru Planér
VISA BILDTEXT
Fru Planér gör skafferiinventering. Bilder från Fru Plotter och Fru Planér ur ICA:s historiska arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria.

UR ARKIVET AV: Bodil Hasselgren 2018-11-30

Lucka 1: Planera med Fru Planér

Husmorsfilmer är idag inte en särskilt välkänd filmgenre men under 1940 och 50-talen var de en viktig form av marknadsföring. I Fru Plotter och Fru Planér från 1951 framhävs vikten av att planera sina inköp något som vi idag kan ta inspiration ifrån.

Fru Plotter och fru Planér gjordes av ICA och skildrar dåtidens bild på den dåliga respektive goda husmodern. Fru Plotter tänker baka, men visar sig ha slut på mjöl och går iväg för att handla. Det framkommer övertydligt hur irriterande det är för handlaren att behöva expediera en sådan liten order. Dessutom står fru Plotter vid disken och velar en sekund om hon skall köpa majonnäs eller inte, vilket får de ordentliga hemmafruarna i kön bakom att himla med ögonen och lämna affären. När fru Plotter kommit hem upptäcker hon att även sockret är slut … Fru Planér däremot gör regelbundna skafferiinventeringar, fyller i beställningsblock, veckohandlar i början av veckan och köper allt i storpack.

Även om sättet att framställa de två kvinnorna och jämföra dem på så har andemeningen i Fru Plotter och Fru Planér ett visst värde idag; planerar vi våra inköp kan vi spara på så väl ekonomi som miljö och tid och vem behöver inte det inför jul?

Läs även Edward Bloms betraktelser över husmorsfilmen på Ica-historien.se

Hållbarhetstrenden växer sig allt starkare och även julen ska numer helst vara resurssparande. Vår julkalender tar er därför till det mest hållbara av allt: historien. Vi har plockat fram juliga hållbara tips och gör-det-själv-klappar ur våra deponenters arkiv på Centrum för Näringslivshistoria.