Philips lanserade den första elektriska julgrans­belysningen i Sverige omkring 1930 men lamporna var inte helt anpassade till elnätens spänning, som kunde variera på olika platser, och gick därför ofta sönder. Trasiga slingor returnerades till företagets filial i Göteborg, där Oscar Andersson arbetade på lagret. Han tyckte det var synd att kasta alla lampor och började därför experimentera med att sätta samman lampor i en modifierad ljus­stake för stearinljus.

Han hade köpt en ljusstake i trä för sju stearinljus och borrade upp hålen så att lamphållarna från julgrans­belysningen kunde fästas. På undersidan mejslade han ut ett spår där sladden kunde döljas. 1934 lyckades han tända den elektriska ljusstaken för första gången. Han tillverkade dock bara några få exemplar som han gav till vänner och bekanta.

Läs även: Ljusglimtar från Liljeholmens Stearinfabrik

Några år senare tillverkade Werner Simonson, som var försäljnings­chef vid Philips Göteborgsfilial, en prototyp med samma princip och visade upp den på huvud­kontoret i Stockholm. Först fick han inte stöd för att utveckla den till en produkt i företagets ordinarie sortiment, men när en försöksserie på 3 000 ljus­stakar tagits fram och snabbt sålde slut blev det annat ljud i skällan.

Första modellen av Philips elljusstake kom ut i handeln 1939. Trädelarna tillverkades av Sjölander & Co slöjdfabrik i Värnamo. Produkten blev en omedelbar succé och började snart säljas även utanför Sverige. Werner Simonson sågs länge som innovatören av denna lysande idé men i dag vet vi att Oscar Andersson egentligen var först, men att Simonson var den som lyckades sälja in idén för mass­produktion.

Få vårt nyhetsbrev, varannan vecka, direkt i mejlen.