Den skinninbundna volymen är skör. Tiden har gjort skinnet torrt och fnasigt. Men innehållet är interaktiv pedagogik av modernaste snitt. På bokens sidor har skrädderieleven Sundström fäst in textil- och fiberprover av alla upptänkliga kvaliteter, alltmedan han deltog i kursen vid Bradford Technical College i England 1908. Han kunde sedan ta med sig den behändiga volymen hem till Sverige som ett handfast textilt referensbibliotek.

Bradford Technical College hade invigts 1878 av dåvarande prinsen av Wales och hade fyra institutioner: kemi och färgning, ingenjörsutbildning, konsthantverk och design samt för textilkunskap.

– De här volymerna visar på den stora kunskap som bärs av Sveriges mindre hantverksföretag, konstaterar Annika Grome Aschberg, projektledare vid Centrum för Näringslivshistoria, som själv har ett starkt engagemang för textilt hantverk.

Den f.d. eleven Sundström öppnade när han kom hem skrädderifirman Sundström & Lindquist. Från hans firma finns en nio år äldre volym med aktuellt tygsortiment också bevarad, från 1917. Ett gigantiskt band som knappt går att lyfta.

– De små hantverksföretagens betydelse i svenskt näringsliv glöms ofta bort. Det glädjer mig att vi i dag ser en renässans för handens kunskap, från bagerier till möbelsnickare och textilt arbete, poängterar Annika Grome Aschberg.