Ur arkivet: café au lait
VISA BILDTEXT
Cafe au Lait pin. Ur Svensk Mjölks arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria.

PRYLARNA AV: Edward Blom 2020-02-18

Ur arkivet: café au lait

Att ta en latte på det lokala fiket är i dag en omistlig del av vår vardag, men kaffe med kokt mjölk var länge något som lyste med sin frånvaro på svenska konditorier. På sin höjd hällde man ett stänk kaffegrädde i koppen, men även det var en tradition på avtagande.

Artikeln publicerades i vår tidskrift Företagshistoria nr 1 2011.

Vid mitten av 1980-talet lanserade därför de svenska mjölkproducenterna en livsstilskampanj för café au lait, det vill säga starkt bryggkaffe med varm mjölk. Målet var att lära svenskarna att dricka mjölk på ett nytt och mer kontinentalt sätt.

Den prisbelönta kampanjen blev en stor succé; café au lait-trenden ledde till ett uppsving inte bara för mjölkdrickandet utan även för hela den svenska cafékulturen. Mängder av prylar med café au lait-loggan prånglades ut till allmänheten, bland annat denna fina kaffekoppbrosch från 1989 som numera förvaras i Svensk Mjölks arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria.

När sedan vågen med amerikanskinspirerade kaféer sköljde in över Sverige, vid mitten av 1990-talet, var det en smal sak att få de redan café au lait-drickande svenskarna att även omfamna ”latten” (espresso med kokt mjölk).

Prenumerera på tidskriften Företagshistoria!