Edward Blom

Writing fellow

Edward Blom har länge varit knuten till Centrum för Näringslivshistoria. Han var tidigare redaktör för tidskriften Företagsminnen och är nu krönikör i tidskriften Företagshistoria. Han skriver om handelshistoria, mat- och dryckeshistoria, sina egna framträdanden och kul anekdoter ur näringslivets historia.

Ett världsföretag tack vare mjölken

|

Redan i början av 1900-talet hade pappförpackningar för mjölk införts i Amerika. På 1930- och 40-talen diskuterades frågan i Sverige. När Gösta Winberg tillträdde som vd för Mjölkcentralen 1946 reste han till USA för att studera de nya förpackningarna.

Läskens historia från survatten till Sveriges första Cola

|

Det fanns en tid när vattnet från en surbrunn var det bästa man kunde tänka sig. Med 1800-talets intåg blev den jästa Sockerdrickan allt populärare och snart skulle en uppsjö av smaker och färger se dagens ljus.

Efterlängtad fest

|

Berns grundades 1863 och hade från starten mycket musikunderhållning. På 1890-talet introducerade Berns varietén i Stockholm, och den blev ställets kännetecken.

Våfflan och våffeldagens historia

|

Vi har grävt i arkiven och hittat en text av allas vår Edward Blom från 2010 om varför vi äter den rutiga våfflan och varför det finns en särskild dag för detta.

Tragedin i Arlöv

|

I januari 1896 brann det på Ohlöfs Sockerbruk, Arlövs största industri. Detta var ett svårt slag för ortsbefolkningen, eftersom samhället hade byggts upp kring bruket.

Släpp örnen fri

| ,

Under krigs- och kristiden i samband med andra världskriget fick vetemjöl inte säljas under något varumärke. Endast statlig förmalning var tillåten. Mot detta drev Kungsörnen en mångårig reklamkampanj.

Ur arkivet: ”Livsglädjens land”

|

I början av 1900-talet reste man inte på badsemester till Spanien eller Italien – än mindre till Thailand. Hade man råd att söka sig utanför Sveriges gränser var det de nordtyska stränderna som gällde.

Bullens pilsnerkorv

|

Nostalgidoftande Bullens pilsnerkorv har uppnått kultstatus bland svenska konsumenter.

Ur arkivet: café au lait

|

Latte-trenden startades av svenska mjölkproducenter på 1980-talet som ville lära svenskarna att dricka mjölk på ett nytt och mer kontinentalt sätt.

Prädd – lika bra i kaffet som i tvättmaskinen

|

1960-talet var halvfabrikatens förlovade tid. Allt skulle omvandlas till pulver som gick att blanda med vatten: modern mat för den moderna människan.

Denna webbplats använder cookies

Cookies ("kakor") består av små textfiler. Dessa innehåller data som lagras på din enhet. För att kunna placera vissa typer av cookies behöver vi inhämta ditt samtycke. Vi på Centrum för Näringslivshistoria CfN AB, orgnr. 556546-9243 använder oss av följande slags cookies. För att läsa mer om vilka cookies vi använder och lagringstid, klicka här för att komma till vår cookiepolicy.

Hantera dina cookieinställningar

Nödvändiga cookies

Nödvändiga cookies är cookies som måste placeras för att grundläggande funktioner på webbplatsen ska kunna fungera. Grundläggande funktioner är exempelvis cookies som behövs för att du ska kunna använda menyer och navigera på sajten.

Cookies för statistik

För att kunna veta hur du interagerar med webbplatsen placerar vi cookies för att föra statistik. Dessa cookies anonymiserar personuppgifter.