Året 1861 öppnade norrlänningen Alexis Westerdahl Svenska Leksaksmagasinet – Sveriges förmodligen första leksaksfabrik. Med butik och verkstad på Drottninggatan 55 i Stockholm (intill nuvarande Buttericks) erbjöd firman kvalitetsleksaker som konkurrerade med importen från Tysklands Leksaksmecka, Nürnberg.

I sortimentet fanns gunghästar, tunnband, leksaksgevär och djur av alla de slag (även björnar och tigrar, som synes). Förvånande nog erbjöd butiken också luftfuktighetsmätare (hygrometrar) och psykografer.

Efter några år flyttade Alexis Westerdahl verksamheten till Gemla utanför Växjö, där tillverkningen fortsatte i en före detta pappersbruksbyggnad. Fabriken bytte namn till Gemla Fabriker. Efter en brand på 1880-talet var det dags för en ny flytt, denna gång till Diö norr om Älmhult. Företagsnamnet Gemla följde med. Kvar i samhället Gemla blev några av de skickliga leksakstillverkarna, vilket med tiden skulle ge upphov till leksakstillverkaren Micki.

Intressant notis om leksaksfabriken ur Post- och Inrikes Tidningar, publicerad 1861-12-21.

Gemla Fabriker i Diö tillverkade allt färre leksaker men allt fler möbler. Vid sekelskiftet 1900 inleddes produktion av wiener-caféstolar i böjträ. Böhmiska hantverkare lockades till Sverige för att lära ut den avancerade tekniken.

Fabriken finns kvar i dag, och har genom åren samarbetat med många av de mest kända svenska arkitekterna och formgivarna, från Carl Bergsten och framåt. Företaget firar 160 år 2021 och är därmed landets äldsta möbeltillverkare.

Träleksaker från Osby

Få vårt nyhetsbrev, varannan vecka, direkt i mejlen.