I detalj: Thorsmanpluggen
VISA BILDTEXT
Källa: Wikimedia Commons (CC BY-SA).

PRYLARNA AV: Sara Johansson 2024-03-03

I detalj: Thorsmanpluggen

Oswald Thorsman uppfann den expanderande plast­pluggen, en liten men revolutionerande uppfinning som sannolikt går att åter­finna i alla hem.

Artikeln publicerades i vår tidskrift Företagshistoria nr 3 2023. 

Prenumerera på tidskriften Företagshistoria!

Länge trodde många att denna användbara plast­plugg var en uppfinning signerad tysken Artur Fischer. Han patenterade visser­ligen en plast­plugg för skruvar 1958, men redan året innan hade svenske Oswald Thorsman uppfunnit en plast­plugg som expanderade när man skruvade in en skruv i den.

Läs också: Koka maten i låda

Pluggen används främst för att fästa saker i väggar. Det är skårorna i pluggen som tillåter den att expandera vilket också ger en hög håll­fasthet. Oswald Thorsman färgkodade även pluggarna så att olika färger var anpassade till olika skruv­storlekar. 1958 kunde han starta tillverkning i större skala genom företaget Thorsman & Co AB i Nyköping.

Få vårt nyhetsbrev, varannan vecka, direkt i mejlen.

Oswald var egentligen utbildad socionom, men hans kreativa ådra ledde förutom pluggen även till många andra innovationer. Han lyckades bygga upp en livs­kraftig industri med många anställda på bara några år. Pluggen var företagets flagg­skepp, men de tillverkade även sådant som kopplings­dosor, kanaler och expanders.

Foto: Schneider Electric.

Oswald Thorsman dog 1973, endast 49 år gammal. Thorsman & Co såldes och bytte ägare ett antal gånger under senare delen av 1900-talet och 1999 för­värvade den globala koncernen Schneider Electric företaget.

I början av 2000-talet såldes det cirka 70 miljoner Thorsmanpluggar årligen, bara i Sverige. Trots det valde Schneider Electric att lägga ned till­verkningen i Nyköping 2015. Posten gav 2007 ut en serie frimärken under rubriken “Svenska innovationer” där Thorsman­pluggen var ett av motiven.

Läs också: Livräddande pacemakerhistoria