De första skrivmaskinerna utvecklades på 1700-talet. Då gick det fortfarande att skriva fortare för hand. Valentine, design-ikon-skrivmaskinen på bilden skapades för italienska Olivetti1969 av Ettore Sottsass och Perry A King.

Det första kända e-postmeddelandet sändes inom amerikanska försvarets nätverk ARPANET, 1971 och bestod av bokstäverna QWERTYUIOP. Översta raden på de amerikanska skrivmaskinerna. Placeringen av tangentbordets bokstäver kallas “qwerty” efter de första sex tangenterna högst upp till vänster. Ordningen härstammar från de äldre skrivmaskinerna där bokstavstyperna, som stämplade bokstäverna på papperet, var fästa på metallarmar.

Foto: Bukowskis.

Amerikanen Christopher Sholes konstruerade den första skrivmaskinen med qwerty-tangentbord 1867. Modellen blev stilbildande. Eftersom människor vande sig vid placeringen blev den kvar när metallarmarna avskaffades i elektriska varianter. För att inte metallarmarna skulle trassla in sig var det nödvändigt att placera de vanligaste bokstäverna så långt ifrån varandra som möjligt. De vanligaste i svenska språket är A, E, N, T, S, R och I.

Qwerty lever kvar i datorer och mobiler. Mer rationella system som skulle kunna göra oss till snabbare skribenter har lanserats genom åren – men inte slagit igenom.

Träningstrender på kontoret

Få vårt nyhetsbrev varannan vecka.