I detalj: Moraklockan
VISA BILDTEXT
Hemma hos Ignell 8 januari 1966. Foto: Örebro Kuriren. Källa: Örebro läns museum.

PRYLARNA AV: Sara Johansson 2023-02-09

I detalj: Moraklockan

Egentligen heter den ståndur – den typ av klocka som vi ofta lite slentrianmässigt kallar Mora­klocka.

Artikeln publicerades i vår tidskrift Företagshistoria 2022 nr 2.

Prenumerera på tidskriften Företagshistoria!

Ståndur, eller golvur som de också kallas, är ett ur som är gjort för att stå på golvet. På ett ståndur ger det stora klock­fodralet plats för långa lodlinor vilket har fördelen att man slipper dra upp klockan så ofta. Ett exempel på ett sådant ur är Mora­klockan. Men en Moraklocka kan också vara en vägg­hängd klocka, så länge själva urverket är från Mora i Dalarna. Oavsett version är fodralen tillverkade i trä och ofta vackert dekorerade.

Moraklocka juni 1945. Fotograf Albin Lövqvist, Länsmuseet Gävleborg.

Få vårt nyhetsbrev, varannan vecka, direkt i mejlen.

Uppfinnaren och industrialisten Christopher Polhem, som brukar kallas den svenska mekanikens fader, är orsaken till att Dalarna tidigt blev ett centrum för klock­tillverkning. Han startade nämligen Stjärnsunds manufaktur­verk utanför Hedemora i Dalarna år 1700. Det var en stor anläggning som 1734 hade 200 anställda, och man tillverkade många olika typer av produkter: köks­redskap, manglar, sågar och dom­krafter.

Läs också: 102 bitar stålhård precision

Men de började även tidigt att tillverka urverk. Polhem utvecklade det så kallade Stjärnsunds­uret och många dalkarlar lärde sig därför att bli skickliga urmakare där. Kunskapen spred sig till byarna runt­omkring och allt fler började tillverka klockor. I Mora startades fram­ställning av urverk på 1740-talet. Lokala snickare utformade sedan klock­fodralen i varierande stilar och mönster. Moraklockan var född.

I dag associerar nog många Moraklockor mer med ett visst estetiskt form­språk än med själva uret i sig. I Dalarna har det främst handlat om eleganta kurbits­målningar som varierat efter målare och socken. Men liknande klockor har tillverkats även i andra delar av landet. I Ångerman­land finns till exempel en variant av golvur med urverk från Mora, som går under namnet Ångermanlands­brud.

Läs också: Tecknade drömyrken