Bullens pilsnerkorv står tillsammans med Kalles Kaviar och den återlanserade Raketosten i en kategori för sig som svenska kultmärken. Men vad är egentligen en pilsnerkorv? Det är lättare att svara på vem Bullen är. Erik ”Bullen” Berglund var en av dåtidens mest folkkära skådespelare – men han var även kock, utbildad i Frankrike, och fick därför även göra mat-tv och kokböcker.

Hans pilsnerkorv hade dock en tragisk förhistoria. År 1953 dog 90 personer i en av vårt lands största matförgiftningar i modern tid. Det dröjde månader innan man spårat smittkällan, som visade sig vara Alvesta-slakteriet vars kött såldes över hela landet. Anläggningen fick stänga helt ett år, och efteråt gick det knappast att använda det gamla varumärket. Lösningen blev att kalla in Bullen. Han betalades för att pryda förpackningarna och vara garant för kvaliteten.

Läs även: Raketostens uppgång och fall

Erik Berglund tog sitt uppdrag på stort allvar. Han åkte regelbundet ner till Småland och provsmakade de varor som bar hans porträtt. Han ville dock aldrig ha med sig några konserver hem – men bad alltid om att i stället få en oxfilé ur kylrummet innan han for hem till Stockholm …

Än i dag lockar Bullens varma, trivsamma uppsyn nya generationer att köpa de feta små korvarna, som sägs bli bäst uppvärmda i sitt spad, men egentligen är ännu godare grillade. Och pilsnern? Ja, ingen vet faktiskt med säkerhet varför det heter pilsnerkorv, men den troligaste grunden är att de smakade bra att äta till dåtidens pilsnerdricka.

Annons för Bullens Fest-korv. Ur ICAs historiska arkiv hos oss på Centrum för Näringslivshistoria.

Få vårt nyhetsbrev, varannan vecka, direkt i mejlen.