En försmak av den svenska modellen
VISA BILDTEXT
Den svenska delegationen vid bildandet av ILO i Washington DC 1919 på utflykt till Niagarafallen. I mitten Kerstin Hesselgren. Foto: Kerstin Hesselgrens efterlämnade papper, Handskriftsamlingen hos KB.

NÄRINGSLIVET AV: Anders Johnson 2023-12-13

En försmak av den svenska modellen

Internationella arbetsorganisationen bildades 1919 på initiativ av amerikanska presidenten Woodrow Wilson. Delegationer från 44 länder deltog på konferensen i Washington, bland dessa fanns Kerstin Hesselgren som den första kvinnan i en svensk internationell delegation.

Artikeln publicerades i vår tidskrift Företagshistoria 2023 nr 3.
Prenumerera på tidskriften Företagshistoria!

Internationella arbetsorganisationen (ILO) bildades på en kongress i Washington DC hösten 1919. Beslutet om att inrätta ILO var en del av fredsavtalet i Versailles 1919, och initiativet kom från den amerikanske presidenten Woodrow Wilson. I de nationella delegationerna skulle statliga representanter samt representanter för arbetsgivarorganisationer och fackliga organisationer ingå.

I Washington deltog representanter för 44 nationer. Enligt Versaillesfördraget skulle minst en av de sakkunniga vara kvinna när frågor som speciellt berörde kvinnor behandlades. Av de 39 nationer som var representerade vid konferensen hade 13 länder, däribland Sverige, följt denna bestämmelse.

Läs också: Konflikterna tvingade arbete, stat och kapital till förhandlingsbordet

Den svenska delegationen reste till USA en månad i förväg för att kunna göra studiebesök på olika håll. Bland annat reste de till i Chicago, New York och Washington DC där de såg hur utbildningen av socialarbetare var organiserad. Detta blev sedan ett viktigt underlag när Socialinstitutet, sedermera Socialhögskolan, i Stockholm startade 1921.

Få vårt nyhetsbrev, varannan vecka, direkt i mejlen.

SAF-chefen Hjalmar von Sydow och LO:s ordförande Herman Lindqvist krokar arm. Foto: Kerstin Hesselgrens efterlämnade papper, Handskriftsamlingen hos KB.

Den svenska delegationen vid bildandet av ILO i Washington DC 1919 på utflykt till Niagarafallen. I mitten Kerstin Hesselgren. Foto: Kerstin Hesselgrens efterlämnade papper, Handskriftsamlingen hos KB.

Delegationen passade också på att besöka Niagarafallen där dessa bilder är tagna. I mitten står en av regeringsdelegaterna, yrkesinspektrisen Kerstin Hesselgren. Detta var första gången som den svenska regeringen tog med en kvinna i en delegation till en internationell kongress.

Bakom henne står SAF-chefen Hjalmar von Sydow och till höger LO-ordföranden Herman Lindqvist. De två syns också på den mindre bilden – en liten försmak av den samförståndsanda som 19 år senare ledde till Saltsjöbadsavtalet.

Dessa två fotografier ingår i ett album med flera foton från resan som han skickade till Kerstin Hesselgren efter att hon 1940 hade invalts i riksdagen för sin sista mandatperiod. Albumet finns i Kerstin Hesselgrens samling i Kungliga biblioteket, medan följebrevet återfinns i Hesselgrens samling i Kvinnohistoriska samlingarna vid Göteborgs universitet.

Läs också: Kerstin Hesselgren- Sveriges första yrkesinspektris