Internationella arbetsorganisationen (ILO) bildades på en kongress i Washington DC hösten 1919. Beslutet om att inrätta ILO var en del av fredsavtalet i Versailles 1919, och initiativet kom från den amerikanske presidenten Woodrow Wilson. I de nationella delegationerna skulle statliga representanter samt representanter för arbetsgivarorganisationer och fackliga organisationer ingå.
I Washington deltog representanter för 44 nationer. Enligt Versaillesfördraget skulle minst en av de sakkunniga vara kvinna när frågor som speciellt berörde kvinnor behandlades. Av de 39 nationer som var representerade vid konferensen hade 13 länder, däribland Sverige, följt denna bestämmelse.
Läs också: Konflikterna tvingade arbete, stat och kapital till förhandlingsbordet
Den svenska delegationen reste till USA en månad i förväg för att kunna göra studiebesök på olika håll. Bland annat reste de till i Chicago, New York och Washington DC där de såg hur utbildningen av socialarbetare var organiserad. Detta blev sedan ett viktigt underlag när Socialinstitutet, sedermera Socialhögskolan, i Stockholm startade 1921.