Innan näringsfriheten infördes 1864 var handel med varor reglerade till ett fåtal platser. Alexander Husebye och Lena Andersson-Skogh tillsammans med Mats Larsson berättar om Sverige före 1864 och efter.
NÄRINGSLIVET AV: Alexander Husebye 2015-12-22
150 år av näringsfrihet. Del 2 av 4.
DELA
Före 1860-talet var handeln strikt reglerad. Efter att näringsfriheten införts förändrades situationen radikalt när finansminister Johan August Gripenstedt drev igenom lagen om näringsfrihet som gjorde det möjligt för: ”enhvar svensk man och kvinna att starta och driva företag”.
Se de andra delarna i serien:
- 150 år av näringsfrihet, del 1: Under andra hälften av 1800-talet skedde stora förändringar i Sverige och 1864 infördes näringsfriheten. Alexander Husebye och Per T Ohlsson berättar hur det gick till.
- 150 år av näringsfrihet, del 3: För hundra år sedan var telefonen del av en ny utveckling som började med ett svenskt snilleföretag, Ericsson. Alexander Husebye fortsätter berätta tillsammans med Ronald Fagerfjäll och Göran Ahlström
- 150 år av näringsfrihet, del 4: Näringsfrihet var också en förutsättning för den borgerliga kultur som klev fram under slutet av 1800-talet. Alexander Husebye berättar mer tillsammans med Ulrika Knutsson och Lena Johannesson
Producerat av Svenska Filmbolaget 2014 i samarbete med Centrum för Näringslivshistoria. Programmet har tidigare visats i Axess TV.