De Lavals gärning lever vidare
VISA BILDTEXT
Gustav De Laval, foto ur Alfa Lavals historiska arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria.

FÖRETAGEN AV: Eva Ersson Åbom 2022-01-21

De Lavals gärning lever vidare

2 februari – drygt 100 år efter sin död lever uppfinnarsnillet Gustaf de Laval vidare i svenskt näringsliv. Allra tydligast i de framgångsrika företagsnamnen Alfa Laval och De Laval. Mindre duglig som företagare men desto större som tekniker och coach till yngre likasinnade ligger han bakom en rad globala succéer.

Gustaf de Lavals enorma produktivitet och tekniska briljans placerar honom ännu idag i topp på den svenska uppfinnar­parnassen. Man skulle kunna önska att han puttats ner därifrån av en hel rad efter­kommande talanger som fortsatt i hans fotspår och tagit Sverige till än högre höjder. Inte för att han inte fått många begåvade efter­följare utanför att de hade behövt vara fler.

Gustaf de Laval, som föddes i Dalarna 1845 lyckades pricka in alla rätt. Nyfiken och tekniskt begåvad råkade han vara rätt man, på rätt plats, i rätt tid. När han stiger fram med sin uppfinningsrikedom har Sverige så smått börjat lyfta från en torftig och outvecklad position i utkanten av Europa. Nu finns utrymme för kreativitet och ett sug efter tekniska idéer att exploatera. Gustaf de Laval kör så det ryker – under­stundom rakt ner i diket. Det finansiella har han noll koll på och allt han tar i blir inte guld.

Radio CfN #8: Alfa Laval

Gustav de Laval lyckades lösa flera av de problem som var typiska för hans tid. Med separatorn kunde han effektivt skilja grädden från mjölken och lägga grunden för en modern mejeriindustri och indirekt hela den kommande livsmedelsindustrin. Än idag använder Alfa Laval separator­teknik för att lösa betydligt mera intrikata uppgifter inom ständigt nya tillämpningsområden och branscher.

Gustaf de Lavals insatser inom ångturbinutveckling blev också de epokgörande och betydelsefulla för svensk energi­industri. Inom AB de Lavals Ångturbin i Finspång exploaterades hans idéer samtidigt som hans adepter bröderna Birger och Fredrik Ljungström utvecklade sina inom Svenska Turbinfabriks AB Ljungström. 1959 slogs företagen ihop och blev Stal Laval. Idag tillhör verksamheten Siemens-koncernen.

“Hur skildras näringslivets historia?”

Få vårt nyhetsbrev, varannan vecka, direkt i mejlen.

Gustaf Dalén var ett annat viktigt ”fynd” av Gustaf de Laval. När han fick fokus på en spirande ingenjörs­talang i bond­sonen från Stenstorp blev det raskt byte av bana. Gustaf Dalén beslöt att satsa på teknisk utbildning, blev så småningom såväl uppfinnare som vd för AGA och Nobel­pris­tagare.

Säkerligen var det många, många fler som inspirerades till innovationer och entreprenörskap av Gustaf de Laval. Utan hans framfart hade den svenska industrihistorien varit betydligt annorlunda och unga ingenjörs­begåvningar och blivande företagare hade varit en förebild fattigare.

Vikten av cement – en historisk översikt