Eva Ersson Åbom

Consultant Business History

Eva Ersson Åbom, Consultant Business History under många år på Centrum för Näringslivshistoria, gick i pension sommaren 2019. Det stora intresset och passionen för näringslivshistoria gjorde det inte.

Hindenburgs undergång

|

Zeppelinaren Hindenburg var världens största luftfarkost och tillhörde Nazitysklands stoltheter. Tio gånger hade det lyckosamt korsat Atlanten men 1937 var det redan dags för pensionering. Dock skulle turen från Tyskland till New York komma att bli sista resan på ett sätt man inte planerat.

Bruket för hästskor och kullager

|

Järnhantering, kolning, masugnar och stångjärnshammare har uråldriga anor i Gästriklands bergslag. Tidigt skapades järn ur myrmalm och gruvor av samverkande bergsmän. Brukspatroner utvecklade sedan storskalig järnproduktion för export. För Hofors bruk spelade dock ett antal bankmän minst lika stor roll.

En världskändis på tallriken

|

Ikeas museum i Älmhult har samlat in alla succéer och historiska framgångar. Där finns välkända Billy-bokhyllan, sängen Sultan och stormönstrade tyger – men också, kanske något överraskande, en helt vanlig svensk köttbulle i en glasmonter. Eller är den verkligen så vanlig som den ser ut?

Imperiet startade med skoltröjor

|

När superentreprenören Jan Stenbeck hastigt avled 2002 hade han revolutionerat den svenska medievärlden och skapat mycket mer än så. Kanske är det mindre känt att han inledde sin affärsbana med att sälja skoltröjor i amerikansk stil. I dag finns bara några få dokument och en hög med små gråa Skogsmulletröjor kvar i Kinneviks arkiv som spår av verksamheten.

Wenner-Gren Center 60 år

|

År 1955 donerade entreprenören Axel Wenner-Gren en del av sin förmögenhet till förmån för uppbyggnad av ett internationellt forskningscentrum i Stockholm. Regeringen ställde upp med en gratis tomt. John Mattsons Byggnads AB svarade för byggprojektet och i januari 1962 var det dags för invigning av Wennergren-Center.

Kraschen satte ljuset på bokföring och revision

|

När skottet föll i Paris, lördagen den 12 mars 1932, var det ingen som hörde. Men när Ivar Kreuger, Sveriges genom tiderna mest kända entreprenör, hittades skjuten i sin säng på Avenue Victor Emanuel III, sände det svallvågor över hela världen. Nu var det upp till revisorerna att bringa ordning i kaoset.

Spelkortstillverkning – ett kvinnojobb

|

Kortspel är förknippat med tidsfördriv, dobbel eller sport. Få känner dock till att spelkortstillverkning var från början en kvinnosyssla, i alla fall i Sverige.

Kortleken från Eskilstuna

|

Kortspel är laddat, andas drama och ibland också tragedi. Många har spelat högt, vunnit stort eller förlorat och blivit olyckliga. Få reflekterar närmare över själva kortlekens historia – trots att vi med företaget Öbergs har en inhemsk gigant inom branschen.

De Lavals gärning lever vidare

|

2 februari – nästan 110 år efter sin död lever uppfinnarsnillet Gustaf de Laval vidare i svenskt näringsliv. Allra tydligast i de framgångsrika företagsnamnen Alfa Laval och De Laval.

Linet: en kultur- och näringslivshistoria

|

Linet var länge livsviktigt för svenska behov. Vackert ljusblå linfält vajade vid gårdarna och pampiga hus finansierades med “linpengar”. Textilindustrins framväxt på 1700-talet med bomull och billigare importerat lin trängde dock successivt undan den inhemska odlingen. Men kanske är den nu på väg tillbaka.