Eva Ersson Åbom

Consultant Business History

Eva Ersson Åbom, Consultant Business History under många år på Centrum för Näringslivshistoria, gick i pension sommaren 2019. Det stora intresset och passionen för näringslivshistoria gjorde det inte.

Export­engagemang på hög nivå

|

Under den senare hälften av 1800-talet införde Sverige skyddstullar på industri- och jordbruksprodukter, vilket ledde till en djup ekonomisk kris. År 1887 grundades Sveriges Allmänna Exportförening med stöd från bland andra blivande kung Gustaf V och ledande företagsledare. Föreningen utvecklades till en viktig aktör och bidrog till att öka Sveriges export.

För näringslivet – i tiden

|

I september 2023 har Carl XVI Gustaf varit Sveriges statschef i hela femtio år. En modern monark som genom 1975 års regeringsform står utan konstitutionell makt, men som fortfarande är betydelsefull på andra sätt.

Förlaget och prinsen

|

Under två sekel har Norstedts varit en storhet inom svenskt kultur- och näringsliv. Förlaget har gett ut mängder av Nobelpristagare och bland de litterära berömdheterna hittar vi även en medlem av kungahuset.

Skolans pionjärer

|

Ett antal företagsamma kvinnor drog nytta av det oreglerade utbildningsområdet under 1800-talet och skapade en helt ny bransch. En förändring som också innebar nya möjligheter för hälften av befolkningen.

Hindenburgs undergång

|

Zeppelinaren Hindenburg var världens största luftfarkost och tillhörde Nazitysklands stoltheter. Tio gånger hade det lyckosamt korsat Atlanten men 1937 var det redan slut. Turen från Tyskland till New York skulle komma att bli den sista resan.

Bruket för hästskor och kullager

|

Järnhantering, kolning, masugnar och stångjärnshammare har uråldriga anor i Gästriklands bergslag. Tidigt skapades järn ur myrmalm och gruvor av samverkande bergsmän. Brukspatroner utvecklade sedan storskalig järnproduktion för export. För Hofors bruk spelade dock ett antal bankmän minst lika stor roll.

En världskändis på tallriken

|

Ikeas museum i Älmhult har samlat in alla succéer och historiska framgångar. Där finns välkända Billy-bokhyllan, sängen Sultan och stormönstrade tyger – men också, kanske något överraskande, en helt vanlig svensk köttbulle i en glasmonter. Eller är den verkligen så vanlig som den ser ut?

Imperiet startade med skoltröjor

|

När superentreprenören Jan Stenbeck hastigt avled 2002 hade han revolutionerat den svenska medievärlden och skapat mycket mer än så. Kanske är det mindre känt att han inledde sin affärsbana med att sälja skoltröjor i amerikansk stil. I dag finns bara några få dokument och en hög med små gråa Skogsmulletröjor kvar i Kinneviks arkiv som spår av verksamheten.

Wenner-Gren Center 60 år

|

År 1955 donerade entreprenören Axel Wenner-Gren en del av sin förmögenhet till förmån för uppbyggnad av ett internationellt forskningscentrum i Stockholm. Regeringen ställde upp med en gratis tomt. John Mattsons Byggnads AB svarade för byggprojektet och i januari 1962 var det dags för invigning av Wennergren-Center.

Kraschen satte ljuset på bokföring och revision

|

När skottet föll i Paris, lördagen den 12 mars 1932, var det ingen som hörde. Men när Ivar Kreuger, Sveriges genom tiderna mest kända entreprenör, hittades skjuten i sin säng på Avenue Victor Emanuel III, sände det svallvågor över hela världen. Nu var det upp till revisorerna att bringa ordning i kaoset.