Här sitter kulturen i väggarna
VISA BILDTEXT
Inredningen i inspelningsstudion Ingrid är i stort sett oförändrad sedan 1970-talet. Foto: Mattias Ek, Stadsmuseet i Stockholm.

FÖRETAGEN AV: Sara Johansson 2022-01-31

Här sitter kulturen i väggarna

I det som en gång i tiden var en biograf vid Bysistorget på Södermalm i Stockholm ligger i dag en musikstudio med namnet Ingrid. Det är en modernt utrustad inspelningsstudio som sedan 2011 använts flitigt av både svenska och utländska artister, som till exempel Veronica Maggio, Icona Pop, Lykke Li, The Hives, Primal Scream och Chrissie Hynde.

Artikeln publicerades i vår tidskrift Företagshistoria nr 1 2020.

Prenumerera på tidskriften Företagshistoria!

En anledning till att den lockar så många att spela in där, kan var den fantastiskt bevarade 1970-talsinredningen med träpaneler som påverkar både ljud och stämning.

Allt startade 1970 då musikerna Lasse Holm och Lennart Karlsmyr spelade i bandet The Moonlighters. Det gick bra, men båda drömde om att skapa en egen inspelningsstudio. En dag fick de höra att en biograf var till salu på Södermalm. Det var chansen de väntat på och tillsammans med vännen Leif Malmborg köpte de biografen. Studion byggdes för hand och mycket av deras hantverk finns alltså kvar än i dag. Den fick namn efter skaparna, KMH Studios, och invigdes 1971.

Utan Stikkan ingen musikbransch

Få vårt nyhetsbrev, varannan vecka, direkt i mejlen.

Kort därpå upptäckte skivbolagen Polygram och Marianne Records KMH, som snart blev lite av en hitfabrik. Under 1970- och 1980- talet spelade en lång rad av Sveriges största artister in sina skivor här; som Vikingarna, Lasse Berghagen, Paul Paljett, Ted Gärdestad, Magnus Uggla och Noice. Men mest känd blev nog Carola med Främling som vann Melodifestivalen 1983. Året därpå spelades även Herreys Diggiloo diggiley in här.

Sveriges första musikexport

Efter ett flertal ägarbyten hamnade studion 2011 så i händerna på musikerna Björn Yttling (Peter, Bjorn & John) och Pontus Winnberg (Miike Snow/Bloodshy & Avant). De väckte nytt liv i denna kulturskatt och har som ambition att studion, som nu går under namnet Ingrid (som en hommage till Ingrid Bergman och lokalens tid som biograf ), ska fungera som en internationell toppstudio. Trots – eller kanske tack vare – att den i stort sett är oförändrad sedan KMH-tiden.

I studion har svenska giganter som Ted Gärdestad, Magnus Uggla och Carola spelat in sin musik. Foto: Mattias Ek, Stadsmuseet i Stockholm.