Grattis Bruzaholms bruk 360 år!
VISA BILDTEXT
Bruzaholms bruk. Foto: Anders Houltz.

FÖRETAGEN AV: Anders Houltz 2020-02-21

Grattis Bruzaholms bruk 360 år!

Den 23 februari 1660 beviljades länsman Nils Pädhersson kungligt privilegium att ”uthi Brusa åå eller Ström een hammar upsättie och uthi dän samme ett Rännewärk inrätte”. Den anspråkslösa hammarsmedjan vid Brusaåns forsar, mellan Eksjö och Mariannelund, blev inledningen på en industriell verksamhet som hör till de mest långlivade i svensk näringslivshistoria.

Åtta år efter starten inträffade en översvämning efter ihållande regn. Dammarna brast och åns strömmande vatten totalförstörde smedjan. Detta kunde mycket väl ha inneburit slutet för Bruzaholm, men med småländsk envishet byggdes anläggningen upp på nytt. Genom åren har bruket drabbats av återkommande katastrofer i form av brand och översvämning, men varje gång har det återuppstått i ny skepnad.

Från sjömalm till specialjärn på 360 år

I dag arbetar ett sjuttiotal personer i familjeföretaget som är specialinriktat på tillverkning av slitgods för asfalt- och betongblandare samt värmebeständigt gods för fastbränsle- och sopförbränningsanläggningar för en internationell marknad. Bruzaholms bruk ingår sedan 1991 i Cellwoodgruppen, vars VD Malin Alfredsson även är Centrum för Näringslivshistorias styrelseordförande.

Söndagen den 23 februari fyller Bruzaholms bruk 360 år. Vi gratulerar på födelsedagen och önskar många lyckosamma år för det hållbara smålandsbruket.

Herrgården i Bruzaholm får nytt liv