Game of stones
VISA BILDTEXT
Curling på Carsebreck, konstverk av Charles Martin Hardie daterat 1899, Scottish National Gallery, Wikimedia Commons.

FÖRETAGEN AV: Kristin Pineda Svenske 2023-03-23

Game of stones

Olympiska curlingstenar tillverkas av en granit­typ som bara förekommer på en plats på jorden: ön och tillika fågel­reservatet Ailsa Craig utanför Skottlands syd­västkust. Och Kays Curling är det enda företag i världen som har rätt att bryta Ailsa Craigs granit.

Artikeln publicerades i vår tidskrift Företagshistoria 2023 nr 1.

Prenumerera på tidskriften Företagshistoria!

ÅRET VAR 1851, och i det lilla skotska samhället Mauchline satt den lokale prästen och plitade in ett udda inlägg i den lokala hus­förhörs­längden: “William Kay, curlingstenmakare”. Huruvida prästen visste att han initierade starten på ett stycke curling­historia är oklart.

Kanske var han själv curling­entusiast – det var inte ovanligt att munkar och präster vintertid roade sig med att skjuta stenblock över blank­sopad is på frusna skotska vattendrag (biskopen John Graham av Orkney hade rentav hamnat i religiöst blåsväder då han 1638 ertappades med att spela curling under sabbat).

Läs också: Hon tog basketen till Sverige

Oavsett prästens hängivelse, skulle William Kay gå till historien som världens första “officiella” curling­stenmakare samt grundaren av dagens världs­ledande producent av curlingstenar: Kays Curling.

Ailsa Craig. Foto: August Schwerdfeger, Wikimedia Commons (CC BY).

Få vårt nyhetsbrev, varannan vecka, direkt i mejlen.

SKAPATS AV LAVA
För att förstå hur allting hänger ihop, behöver vi dock resa bakåt i tiden. Närmare bestämt 60 miljoner år, då vår planet skakades av en kedja ofantliga vulkan­utbrott. När den nord­amerikanska och den eurasiska kontinental­plattan började brytas isär, vräktes lava upp från jordens inre och skapade ett 1,3 miljoner km2 stort lavafält, Thule­anplatån, som snabbt började kylas av och stelna.

Curling var ett populärt vinter­nöje i Skottland redan under tidigt 1500-tal, men curling­stenar kunde se ut lite hur­som­helst, från platta sten­skivor till otympligt stora sten­bumlingar på över 30 kg, med eller utan handtag.

Om avsvalnande lava får råda sig själv under loppet av ett par miljoner år, skapas granit: jordens äldsta och en av dess hårdaste bergarter. Årtusenden av erosion samt öppnandet av Nord­atlanten har gjort att endast de hårdaste bitarna av Thuleanplatån står kvar, omgivna av det växande havet. Dessa bitar, så kallade lava­pluggar, utgör i dag bland annat delar av Färöarna, nordvästra Island, västra Norge samt den skotska västkusten.

Bland Skottlands lavapluggar finns Ailsa Craig. Och nu är vi tillbaka hos William Kay. Sten­huggaren hade provat sig fram, sten för sten, på jakt efter det perfekta materialet för sin specialitet: curling­stenar. Curling var ett populärt vinter­nöje i Skottland redan under tidigt 1500-tal, men curling­stenar kunde se ut lite hur­som­helst, från platta sten­skivor till otympligt stora sten­bumlingar på över 30 kg, med eller utan handtag.

– Spelarna bar med sig sina egna stenar till den frusna sjön eller dammen. Så länge de kunde skjuta sina stenar från en sida av isen till en annan, var alla typer av stenar tillåtna, förklarar verkställande direktören Mark Callan på Kays Curling i Mauchline. I Ailsa Craig ansåg sig dock William Kay ha funnit vad han hade sökt.

Läs också: Spelkortstillverkning – ett kvinnojobb

Den lilla ön knappa två mil utanför kusten söder om Glasgow hade varken elektricitet, rinnande vatten eller mänskliga invånare. Däremot var och är Ailsa häcknings­platsen för en av Europas största kolonier av havssulor, och det var materialet under deras omkring 35 000 spretiga bon som skulle göra ön till en guld­gruva för curlingstenmakare: två typer av granit vars molekylära sammansättning skapade en unik densitet, vattenresistens och motståndskraft.

Ailsa Craig Blue Hone och Ailsa Craig Common Green. William Kays söner Thomas och Andrew följde i faderns fot­spår, och registrerade 1876 curling­sten­huggeriet “T and A Kay”, som snart sysselsatte 30 anställda. Fler­talet innovationer började glida in på curling­marknaden i takt med det stigande intresset för sporten under slutet av 1800-talet.

Skotska emigranter hade fört med sig sporten till Kanada, där J. S. Russell från Toronto (författare till 1880 års “The Curler’s Guide”) kom på konceptet att ge under­sidan av stenarna en konvex slipning. Detta ingrepp minskade friktionen och fick stenen att röra sig snabbare och längre över isen, och anammades snart av bröderna Kay.

Dessvärre avled Andrew 1888, vilket ledde till en juridisk konflikt mellan Thomas och Andrews änka, Catherine Kay. Tvisten slutade med att Thomas vann rättigheten till firma­namnet, medan Catherine behöll själva sten­huggeriet under det nya namnet Andrew Kay & Co (Curling Stones) Ltd.

Catherines svåger, affärsmannen James Wyllie, tog över ledningen och visade sig vara en positiv driv­kraft inom företaget. Wyllie lanserade bland annat den nya curling­stenen “Kays Excelsior” som med sitt glid, samt en ypperlig förmåga att “bita” i isen, patenterades 1905. Affärerna gick så bra att man 1911 flyttade till en ny, mer avancerad fabrik, där sten­huggeriet ligger än i dag.

Mark Callan är stolt vd på Kays Curling i Mauchline. Foto: David Pineda Svenske.

KOMBINATION AV TVÅ GRANITSORTER
I nästan hundra år bestod världens curling­stenar av en solid sten, i ett och samma material, i Kays fall alltså den mycket hårda Blue Hone eller den aningen mjukare Common Green.

Blue Hone var dock så hård att stenarna ibland sprack då de krockade mot varandra. Det problemet hade inte Common Green, som med sin något lägre densitet gav efter något – men som av samma anledning inte var tillräckligt vatten­avstötande för att skapa det perfekta glidet. Det var på 1960-talet som man kom på den revolutionerande lösningen.

– Genom en kombination av den gröna och den blå graniten kombinerades det bästa från två världar, säger Mark Callan och vänder på en av de halv­färdiga stenarna.

– Det här är vad vi kallar “osten”. Den består av Common Green. Med hjälp av en diamant­borr gör vi ett hål i basen, och sätter in en mindre puck av Blue Hone just där stenen har kontakt med isen.

I vissa fall sätter man in Blue Hone i båda sidor av “osten”. Genom att ge puckarna något olika slipning, blir stenen vändbar. En grövre slip gör stenen mer aggressiv. Man väljer slipning efter isens konditioner.

Att göra en curling­sten tar omkring sex timmar, inkluderat vänte­tiden då limmet – av samma typ som används vid konstruktionen av flygplan – som fixerar Blue Hone-pucken vid Common Green-osten torkar.

Mark Callan är inte bara ansvarig för tillverkningen av världens främsta curling­stenar. Han är också en av världens mest efter­sökta is­makare för curling­banor. Som ismakare är det bra att “veta lite om stenar”:

– Det är två saker spelarna kan klaga på vid en tävling: stenarna eller isen. Men vi börjar bli så bra både på stenar och på is att det främst handlar om mänskliga faktorer om något går fel i en match, eller att det har hamnat något skräp på isen. Ett enda hårstrå kan påverka stenens bana. Man bör också komma ihåg att det handlar om ett mineral, det kommer alltid att finnas skillnader på stenarna. Men nog är de hållbara, åtminstone i omkring 25 år. Ibland får vi in stenar för omslipning som är 70 eller till och med 90 år gamla.c

Läs också: Sommar-OS med överlägsen segrare – Stockholm

Att göra en curling­sten tar omkring sex timmar, inkluderat vänte­tiden då limmet – av samma typ som används vid konstruktionen av flygplan – som fixerar Blue Hone-pucken vid Common Green-osten torkar. Slutligen putsas stenen med olja och vatten. Hand­taget säljs och monteras separat.

Kays tillverkar åtta stenar om dagen. Ett fullt set omfattar 16 stenar, vilket är vad som krävs för att spela en match. All tillverkning sker efter beställning, och sliparna går ständigt varma. Vill man ha stenar från Kays Curling får man sätta upp sig på en vänte­lista. Priset ligger på 500 brittiska pund per sten.

Sliparna går ständigt varma på Kays Curling och det är väntelista for beställningar. Foto: David Pineda Svenske.

OMSTÄNDLIG PROCEDUR
Det är på gott och ont som Blue Hone inte förekommer någon annan­stans i världen än på Ailsa Craig. De två faktorer som utmärker ön, fåglarna och graniten, är dessvärre inte fullt kompatibla. För att upp­rätthålla en form av balans som håller såväl havssulor som curling­spelare nöjda, finns ett unikt arrangemang.

Omkring vart tionde år, då fabrikens stenlager börjar sina, måste Kays anhålla om tillstånd för att ge sig ut till ön och hämta ny granit.

Ön ägs visserligen av markisen av Ailsa sedan 1560 (i dag David Thomas Kennedy), men är leasad som natur­reservat av den brittiska fågel­organisationen RSPB. Samtidigt har Kays Curling ensam­rätt till brytningen av granit, men de kan inte komma och gå som de vill.

Omkring vart tionde år, då fabrikens stenlager börjar sina, måste Kays anhålla om tillstånd för att ge sig ut till ön och hämta ny granit. Det skedde så sent som 2022, då ön blev 600 ton granit lättare.

Ingreppet tog 15 månader att planera och krävde ett 52 sidor långt dokument som konkretiserade hela till­väga­gångssättet – från övervakande ekologer och garanterat råttfria frakt­fartyg till brytnings­tekniker, i detta fall genom deflagration, då naturliga sprickor i berget vidgas med hjälp av gas (en mjukare teknik än detonation med dynamit). Den omständliga proceduren gör att Mark Callan inte känner någon större oro för konkurrens.

Läs också: Karin Thunberg var Sveriges första kvinnliga körskole¬direktör och en av de främsta rally¬förarna

– Vi har Ailsa Craig och den konkurrerande tillverkaren Canada Curling Stone använder sig av Trefor­granit från Wales. Hittills är det bara dessa två sten­brott som har visat sig duga. Om ett nytt företag tänker börja göra stenar, måste de först hitta rätt typ av granit på någon ny plats i världen.

Även om konkurrensen alltså inte direkt är förödande, är det väldigt speciellt att se Kays curling­stenar glida omkring på isen i allt från VM till OS, menar Mark.

– Visst känner man en viss stolthet när man ser curlingen på tv. Tänk att dessa stenar kommer från en liten, gammal­dags fabrik mitt i ingenstans i Skottland. Det är roligt!

Prenumerera på tidskriften Företagshistoria!