Kristin Pineda Svenske

Björnarna från Bonn

|

1922 började godismakaren Hans Riegel från Bonn gjuta fruktgelé i formar, vilka hustrun Gertrud sedan med cykel levererade till stadens godisförsäljare. Under det kommande seklet växte denna småskaliga produktion till att bli ett av Tysklands mest välkända företag.

Game of stones

|

Olympiska curlingstenar tillverkas av en granittyp som bara förekommer på en plats på jorden: ön och tillika fågelreservatet Ailsa Craig utanför Skottlands sydvästkust. Och Kays Curling är det enda företag i världen som har rätt att bryta Ailsa Craigs granit.

ABBA – mer än bara musik

|

Volvo symboliserar trafiksäkerhet och elegans. Ikea står för väldesignade inredningslösningar till överkomligt pris. Men hur har en svensk popgrupp kommit att bli ett varumärke av högsta internationella klass?

Den bubblande Gula änkan

|

Veuve Clicquot är i dag världens näst mest sålda champagne, efter Moët & Chandon. Historien om drycken – i Sverige känd som “Gula änkan” – är också skildringen av hur en ung kvinna i 1800-talets Frankrike lyckades grunda ett affärsimperium.

10 företags­historiska rekord som slog världen med häpnad

|

Ända sedan 1955 har Guinness Rekordbok listat världens alla topprestationer. Här samsas hundar som åker skateboard, groteskt långa naglar och enorma samlingar badankor. Men här finns också gott om rekord från näringslivets värld. Vi tittar närmare på äldst, längst och störst inom företagssfären.

En diamant för alla

|

“En diamant för alla”. Det var Daniel Swarovskis vision då han trädde in på patentverket i Prag. Hans uppfinning, en elektrisk maskin som kunde förvandla blyglas till glittrande juveler, lade grunden till Europas största smycketillverkare.

Den första surfvågen

|

Under mitten av 1990-talet började svenskarna ta sig ut på internet. Ingenting har varit sig likt sedan dess.