Lucka 7: Nife-batteriet

UR ARKIVET AV: Anders Johnson 2020-12-07

Lucka 7: Nife-batteriet

Waldemar Jungners uppfinning – alkaiska uppladdningsbara batteri från 1899 hade potential att bli den moderna bilens naturliga drivmedel.

Saft i Oskarshamn, Småland (tidigare Jungnerbolaget) har sitt ursprung i de uppfinningar som gjordes av Waldemar Jungner. Han kunde patentera en ackumulator 1899 med nickel och kadmium som visade sig överlägsen de blyackumulatorer som då fanns. De kallades Nife-batterier efter en äldre variant som använde nickel och järn. Batterier från företaget har gjort stor nytta i många sammanhang över hela världen. De överlevande från en misslyckad italiensk Nordpolsexpedition kunde räddas 1928 genom att de från ett flygplan fick Nife-batterier som kunde driva deras radiosändare. De batterier som tidigare hade släppts ner gick antingen sönder eller laddades ur i kylan.

Julkalender 2020

I årets julkalender berättar vi om framgångsrika svenska innovationer. Det handlar om produkter, företag och personer – men också om idéer och företeelser, som till exempel det svenska kösystemet. Gemensamt är att de har sitt ursprung i Sverige men lämnat avtryck långt utanför det egna landets gränser.

Kalendern bygger på boken Made in Sweden, skriven av Anders Johnson (Förlaget Näringslivshistoria).

KÖP MADE IN SWEDEN HÄR