Det var 28 september 1946 som kung Gustav V bil sladdade ner i diket på väg från jakt på Tullgarn till middagen på slottet. Alla i bilen klarade sig oskadda och kungen blev enligt uppgift inte ens blöt om fötterna när han klev ur den dikeskörda bilen. Begreppet Kungens kurva dök upp en tid senare när Tore Jakobson öppnade två ESSO-mackar i området, namnet fastnade och numera är det officiellt namn på området. Kungens kurva ligger i Huddinge kommun och tillhör kommundelen Segeltorp.

Det första varuhuset som etablerade sig vid Kungen kurva var IKEA som slog upp portarna 1965. Detta blev det andra varuhuset i Sverige efter det i Älmhult och är idag världens största IKEA-varuhus. Arkitekten Claes Knutson hämtade inspiration från Guggenheimmuseet i New York när han ritade den karakteristiska runda huvudbyggnaden. Efter IKEA etablerades en lång rad affärer och idag är Kungens kurva ett av Skandinaviens största köpcentrum som omsätter ungefär 5 miljarder om året.

Kungens kurva är inte bara känt för sin shopping utan är även för sina övriga nöjen. Heron City öppnade 2001 och här hittar man inte bara en biograf med 18 salonger utan även ett 20-tal bowlingbanor samt många restauranger och annat att fördriva sin dag med.

Läs mer om vår julkalender och se de andra luckorna här