Lucka 24: Tumstocken
VISA BILDTEXT
Tumstock. Foto: Hultafors Group AB.

UR ARKIVET AV: Anders Johnson 2020-12-24

Lucka 24: Tumstocken

En tumstock, uppfanns av Karl-Hilmer Johansson Kollén på 1880-talet när metersystemet var på väg att ersätta tumsystemet.

Den 20 maj 1875 undertecknades en internationell konvention om metersystemets införande av 17 stater, däribland Sverige. Ett riksdagsbeslut om allmän övergång till metersystemet fattades av riksdagen 1875 med en övergångstid 1879–1888.

Karl-Hilmer Johansson Kollén i Stockholm såg här en ny affärsmöjlighet. Han hade arbetat som arkitekt men blev arbetslös eftersom han av religiösa skäl hade vägrat att göra ritningar för en teater. Han uppfann 1881 en komparationslinjal som visade meter- och tumskalan parallellt. Därefter konstruerade han en vikbar led och den moderna tumstocken var ett faktum. Karl-Hilmer grundade 1883 Svenska Mått- och Tumstocksfabriken och 1907 flyttades tillverkningen till Hultafors i Västergötland. Sedan sonen Joel tagit över ledningen gick utvecklingen snabbt framåt och 1925 bytte företaget namn till Hultafors AB. Det ligger alltjämt kvar där.

Julkalender 2020

I årets julkalender berättar vi om framgångsrika svenska innovationer. Det handlar om produkter, företag och personer – men också om idéer och företeelser, som till exempel det svenska kösystemet. Gemensamt är att de har sitt ursprung i Sverige men lämnat avtryck långt utanför det egna landets gränser.

Kalendern bygger på boken Made in Sweden, skriven av Anders Johnson (Förlaget Näringslivshistoria).

KÖP MADE IN SWEDEN HÄR