Lucka 22: Högfjällshotellet, Sälen
VISA BILDTEXT
Högfjällshotellet, fotograf Erik Bäckvall. Källa: Skistar.

UR ARKIVET AV: Johannes Ståhlberg 2021-12-22

Lucka 22: Högfjällshotellet, Sälen

Högfjällshotellet byggdes av norsk entreprenör strax innan andra världskriget bröt ut och blev räddare i nöden för norska kungligheter på flykt undan nazisterna.

Klockan har passerat midnatt på Högfjällshotellet i Sälen den nionde april 1940. Det ligger både oro och förväntan i luften. Hotelldirektör Johan Wilhelm Klüver har nämligen just annonserat att den norska kungafamiljen är på flykt och väntas hit i kväll.

Hotelldirektör Klüver var själv norrman och han engagerade sig handgripligen i sina landsmäns öde. Med Högfjällshotellet som bas fungerade han som kurir till kung Håkon, och kunde genom kontakter med försvarsstaben föra kött och drivmedel över gränsen.

Högfjällshotellet var nästan nytt när den norska flyktingfamiljen fick husrum där 1940. Bara tre år tidigare hade Dagligt Allehanda rapporterat om att ett ”betonghotell i Dalafjällen med all världens lyx” var på väg att byggas. Något som skribenten ansåg var ”ungefär det djärvaste företag i turistbranschen som startats i det här landet.”

Men bygget föregicks av vissa finansieringsproblem. Våren 1935 bjöd därför Johan Wilhelm Klüver in ett antal näringslivstoppar, bland andra Jakob Wallenberg, till Sälen. Med stort besvär fraktades såväl de höga herrarna som spädgrisar, lamm och en fransk kock upp på fjället med släde. Och på granrisbänkar runt en muntert sprakande brasa lyckades direktör Klüver uppenbarligen charma sina tilltänkta finansiärer.

Johan Wilhelm Klüver charmade inte bara de stora. Också lokalbefolkningen tog honom till sitt hjärta, kanske bland annat för att han betalade nästan dubbel timlön mot vad de var vana vid. Fast det hindrade dem förstås inte från att skämta om de fina gästernas vintersportvanor. På bygden hette det att ”hotellets gäster har stora motionsrundan runt hotellet och lilla rundan runt flaggstången”.

Om dagens gäster har mer omfattande motionsrundor må vara osagt. Sälens Högfjällshotell lever i alla fall vidare, numera under ägaren Skistars flagg.

Julkalender 2021

Runt om i Sverige finns en mängd byggnadsverk, miljöer och andra platser som belyser händelser och företeelser i vår historia. I årets julkalender berättar vi om kända och okända platser runt om i Sverige.