Fastigheten Vildmannen 7 byggdes mellan åren 1895-1897 helt i Roslagssandsten och med medeltida inslag. Arkitekten var Erik Josephson (1864-1929) som var inspirerade av samtida engelsk arkitektur. Sedan 1918 ägs fastigheten av Hufvudstaden AB.

Från början innehöll Vildmannen 7 bara exklusiva bostäder, men med tiden har både affärer och kontor flyttat in. Hörnet är än idag en lyxig butiksadress samtidigt som den största våningen var på 800 kvadratmeter med nio rum och nio kakelugnar. Lägenheterna som fanns kvar idag hade ingång vid Jakobsbergsgatan 6.

Här kan du se var i Stockholm vi befinner oss

Enligt Stockholms stadsmuseum har fastigheten synnerligen högt kulturhistoriskt värde. Huset var invändigt dekorerat med blomsterornamentik och småfåglar, ett tema som återkom i takmålningarna i fastighetens entré mot Biblioteksgatan 9.

Den 8 november 1905 öppnade matvarubutiken Svenska Hem (förebild till SVT:s serie Fröken Frimans krig) i bottenplanet på fastigheten på Jakobsbergsgatan 6. Butiken som sålde sund och prisvärd mat drevs som en kooperation med endast kvinnliga anställda och medlemmar. Grundare var kvinnosakspionjären Anna Wittlock. Butiken fick snabbt fyra efterföljare och över 3 000 kvinnor som medlemmar. Bland de mer kända kunde Selma Lagerlöf, Harriet Bosse och Ellen Key märkas.

Läs mer om vår julkalender och se de andra luckorna här