Genom området gick två järnvägslinjer och längs Bällstaviken fanns de kajer som behövdes för sjötransporter. Ulvsunda avgränsas av Tranebergsbron i söder och Mariehälls gård i norr. Innan det exploaterades var det ett lantligt område i utkanten av Stockholm.

I området etablerades industrier av olika slag med start tidigt 1900-tal. Ett av dessa företag var AB Volta som tillverkade elektriska hemapparater. Större delen av Voltas produktion utgjordes av dammsugare men även andra för hemmet praktiska ting som spisar och strykjärn såg dagens ljus i deras fabrik. AB Volta drog nytta av områdets utmärkta kommunikationer och fabriken låg bredvid Ulvsunda järnvägsstation.

Här kan du se var i Stockholm vi befinner oss

Ett annat ikoniskt företag med fabrik i Ulvsunda var läsktillverkaren Fructus som bland annat tillverkade Pommac. Fructus är på många sätt typiskt för Ulvsunda. När företaget växte ur sin fabrik inne i stan flyttade de ut och drog nytta av Ulvsundavägen och av det stickspår till järnvägen som hade byggts. Fructus är idag nedlagt men deras gamla fabrik i stram funktionalistisk stil står kvar och är skyddat enligt kulturminneslagen. Den gamla fabriken är något av en sevärdhet för den som är intresserad av arkitektur.

Idag har det mesta av tillverkningsindustri fått ge vika för grossister, kontor och affärsföretag. Sedan 2014 har även SL en av sina depåer i området. Ulvsundadepån är framför allt avsedd för service och underhåll av tvärbanans vagnar.

Läs mer om vår julkalender och se de andra luckorna här