Mjukt avrundad i beigefärgat lack och blankborstat stål står den där. Den knådar, blandar, vispar, rör, mal, river och mosar. Hushållets Assistent från Electrolux. En symbol för den tid när hemmet fortfarande hade en hemmafru, men när hushållsapparaterna började ta över de tunga arbetsmomenten. Det bakades hemma, men en maskin fick knåda degen.

– Jag valde den eftersom den fanns i mitt barndomshem. Min mor var utbildad hushållslärare och lagade väldigt mycket mat. När en Electroluxförsäljare knackade på dörren tyckte hon att assistenten var det mest fantastiska som hade hänt. Det gjordes tonvis med kanelbullar under min uppväxt, berättar Centrum för Näringslivshistorias Eva Ersson Åbom.

Assistenten står inte bara för tekniken i hemmet, och för formgivaren Alvar Lennings klassiska design, utan också för den nydanande försäljnings- och marknadskanal Axel Wenner-Gren utvecklade i Electrolux: hemförsäljningen och den direkta kontakten med kunden.

– Så man kan säga att Axel Wenner-Gren också är en av de få entreprenörer som har fått en egen lag, i hans fall hemförsäljningslagen som blev konsumentköplagen, konstaterar Eva Ersson Åbom.

I dag har Ankarsrum tagit över tillverkningen av Assistenten. Den har behållit sin form genom åren, även om detaljer förnyats. Spateln och knådrullen var ursprungligen i trä, nu är de i ljus plast. I dag har Assistenten också fått konkurrens från en mängd andra hushållsmaskiner som även de kallas ”assistenter”. Namnet har blivit generiskt för hela gruppen av maskiner. Men den särpräglade driften möter man fortfarande bara hos originalversionen – det är trumman som roterar, medan insatserna är sekundära. Hos konkurrenterna är det tvärtom.