Arkivfavoriter: Datorn startade en ny epok
VISA BILDTEXT
Digitaliserad film (1963) ur SPP:s arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria.

UR ARKIVET AV: Bartosz Petryk 2014-10-10

Arkivfavoriter: Datorn startade en ny epok

Bland de företagsarkiv som vi på Centrum för Näringslivshistoria sköter om får vi ofta egna arkivfavoriter. Arkivarie Bartosz Petryk, t ex, känner lite extra för digitaliserad film (c 1963) från Sveriges Privatanställdas Pensionskassa.

– Filmen skulle enligt etiketten innehålla sekvenser från SPP:s fritidsförening. Jag föreställde mig bilder från utflykter, kanske med en eller annan välvillig direktör ur ledningen på besök. I början trodde jag därför att just de här filmrutorna bara var en felskarvning. Men sedan upptäckte jag händelseförloppet. Den tunga försändelsen, de många bärarna, stålfronterna som skymtar innanför skyddsomslaget. En IBM-logga blixtrar snabbt förbi, berättar arkivarien Bartosz Petryks om den film han hittat i arkivet.

Den krävde åtta man för att låta sig rubbas, och hade väl inte starkare datakraft än en miniräknare i dag.

Vad vi ser är 1960-talets framtid: den kraftfulla datamaskinen som levereras till sina förväntansfulla blivande användare, noga paketerad i papper och plast. Den stora apparaten känns förlegad idag. Den krävde åtta man för att låta sig rubbas, och hade väl inte starkare datakraft än en miniräknare i dag. Men vi stod inför en ny epok. Att få datorn och känna på dess blanka paneler var en högtidsstund.

Få vårt nyhetsbrev, varannan vecka, direkt i mejlen.

Sveriges Privatanställdas Pensionskassa, SPP, bildades 1917 med grundtanken att de anställda och arbetsgivarna skulle dela på inbetalningarna, och att pensionen inte skulle bero på om den anställda bytt arbetsgivare. SPP, idag Alecta, var bland de första svenska företag som investerade i stordatorer i början av 196o-talet. Försäkringsbolagen är ju företagsvärldens veteraner när det gäller matematisk statistik för att få premier och förmåner att komma i balans.

– Vi har kvar själva filmrullen i arkivet, men innehållet är dessutom överfört till digital form, avslutar Bartosz Petryk.

Datorerna tar över