Ur arkivet: Kokbok för smekmånaden
VISA BILDTEXT
Smek­månadens kokbok ur KFs arkiv. Foto: Alexander Ruas.

PRYLARNA AV: Sara Johansson 2023-05-19

Ur arkivet: Kokbok för smekmånaden

Om du var nyförlovad i mitten av 1930-talet fick du förmodligen KFs ”Smek­månadens kokbok” i din brevlåda. I boken fanns recept­tips för olika tillfällen – första middagen för svärmor, lunch med släkten, bjudning för vegetarianer och mycket mer.

Artikeln publicerades i vår tidskrift Företagshistoria 2022 nr 1.
Prenumerera på tidskriften Företagshistoria!

Smekmånadens kokbok gavs ut av KF Stockholm 1935 och skickades som lysnings­present till nyförlovade par tillsammans med ett fint gratulations­kort. Författaren var kocken Ivan Bjarne, signaturen “Chavalier” i Konsument­bladet.

Få vårt nyhetsbrev, varannan vecka, direkt i mejlen.

I texterna är det tydligt att boken riktar sig till hus­frun, även om författaren hoppas att även den blivande äkta maken ska ta del av boken. “Vägen till mannens hjärta går genom magen, heter det helt prosaiskt. Hm – jag tror, att vägen till kvinnans hjärta inte är så mycket olika. Det är därför, det kanske inte skulle vara så oävet, om de, som förlovat sig och förbereder det egna hemmet, ville studera den här lilla boken tillsammans”, skriver han.

Läs mer: En kokbok med så mycket mer än bara recept

Boken inne­håller recept för olika till­fällen som kan dyka upp, till exempel “Första middagen för hans mamma”, “Lunch med en rar gammal moster eller farbror på besök” och “Hans bridge­vänner på middag”. Vegetariska vänner får ett eget kapitel och sjuka vänner ett annat, där det ordineras sådant som gödnings- och avmagrings­kurer. Boken avslutas med höjd­punkten “Läckra men också bizarra rätter”.

Smek­månadens kokbok ur KFs arkiv. Foto: Alexander Ruas.