En brännvinsflod sköljde över Sverige under tidigt 1800-tal. Som en reaktion mot detta uppstod nykterhetsrörelsen och röster höjdes för att spritförsäljningen skulle regleras.
Artikeln publicerades i vår tidskrift Företagshistoria nr 2 2017.
En brännvinsflod sköljde över Sverige under tidigt 1800-tal. Som en reaktion mot detta uppstod nykterhetsrörelsen och röster höjdes för att spritförsäljningen skulle regleras.
Artikeln publicerades i vår tidskrift Företagshistoria nr 2 2017.
I början av 1800-talet var Sverige omhöljt av en brännvinsdimma. Den alkoholhistoriske forskaren Per Frånberg har räknat ut att konsumtionen kan ha rört sig om cirka 10 liter ren sprit per invånare och år. Trenden gick dessutom mot ett ökat spritbegär vid mitten av 1800-talet. Den slutsatsen kan man dra när man studerar statistik som avslöjar en ökning av antalet fylleriförseelser och grövre brott vid den tiden.
Orsaken var att fabriksbränningen slog igenom med full kraft. Effektivare bränning gav billigare och bättre sprit. Handeln på landsbygden tog fart och brännvinet blev den viktigaste varan för det snabbt växande antalet handelsbodar på landet.
Radio CfN #6: Reimersholme spritfabrik
Som en motreaktion tog nykterhetsrörelsen form, landets första folkrörelse. Svenska Nykterhetssällskapet bildades 1837 och nykterhetsloger växte upp som svampar ur jorden. De blev betydelsefulla på flera sätt, inte bara för nykterhetsarbetet utan även för den sociala samvaron och som en första lektion i föreningsdemokrati för många svenskar.
I den tidiga nykterhetsrörelsen fanns olika näringslivsprofiler, som den engelskfödde uppfinnaren Samuel Owen. Han var mest känd som konstruktör av ångbåtar och för sin mekaniska verkstad på Kungsholmen, men han var också en hängiven nykterhetsvän och grundade Kungsholmens Nykterhetsförening 1832. En annan profil var den kunglige livläkaren Magnus Huss, som beskrev superiet i Sverige som en epidemisk sjukdom och skapade diagnosen alkoholism. Huss var en svuren motståndare till brännvinet, men han varnade också för det ökande kaffedrickandet som på sina håll ersatte supandet.
Annars var det främst präster som blev tongivande i den nya folkrörelsen. Från predikstolen kunde de sprida ordet om det fördärvliga brännvinet som splittrade familjer och ledde in på syndfulla vägar. En ledande predikant var prosten Peter Wieselgren i Skåne. Han grundade Västerstads nykterhetsförening, som när den funnits ett år höll en fest då 100 bönder avlade nykterhetslöfte. Efter tre år var medlemsantalet uppe i 1 600!
År 1854 klubbades en ny lag om brännvinet, som trädde i kraft 1855. Reformen blev en alkoholpolitisk milstolpe. Den nya förordningen försvårade husbehovsbränning och skatten på brännvin tredubblades.
BERGSMÄN OCH GÖTEBORGSSYSTEMET
Många ville se en reglering av alkoholhanteringen. Det var bergsmännen i Falun som tröttnade först och skrev brev till kung Oscar I. De ville få stöd från högsta ort när de begärde tillstånd att få börja kontrollera alkoholförsäljningen.
År 1850 bildades ett bolag med uppgift att sköta all brännvinshandel i staden. Bergsmännen tog kontroll över utskänkningsrättigheterna och bränneriförsäljningen ”utan beräkning på egen vinst eller fördel”. Bolaget skulle arbeta med gruvarbetarnas bästa för ögonen. Överskottet skulle gå till staden och användas för allmännyttiga ändamål.
Åren med den omstridda motboken
Kanske låg snarare ekonomiska än moraliska motiv bakom bergsmännens omsorger. Arbetsavbrotten på grund av olyckor hindrade verksamheten, och ersättningen till änkor började bli en dyr utgiftspost. Nu började man också vakna på riksnivå. År 1854 klubbades en ny lag om brännvinet, som trädde i kraft 1855. Reformen blev en alkoholpolitisk milstolpe. Den nya förordningen försvårade husbehovsbränning och skatten på brännvin tredubblades. Fem år senare, 1860, förbjöds husbehovsbränningen helt och krogarnas öppettider reglerades.
Idén från Falun förfinades i Göteborg. Det så kallade ”Göteborgssystemet” bildades 1865 och innebar att staden tog över krogarna, där allt brännvin såldes. En åldersgräns på 18 år infördes och det måste serveras varm mat och kaffe för att man skulle få dricka på plats. Namnet kommer sig av att man bolagiserade krogverksamheten och satte brännvinsförsäljningen i system. Det är här vi hittar förklaringen till Systembolagets namn.
Snart spreds Göteborgssystemet till fler orter, som Hudiksvall, Lund och Stockholm, och 1870 beslutade riksdagen att all vinst skulle tillfalla staten. Systemtanken hade slagit igenom fullt ut. I Jönköpings län konstaterade landshövdingen att ett ”bättre tillstånd inträdt” i städerna ”sedan brännvinshandeln derstädes öfvertagits af bolag, bildade med syfte att i denna handtering införa större ordentlighet och inskränka förtärandet af spritdrycker”.
Alkoholfrågan splittrade svenska folket, men nu överlevde motbokssystemet. Motboken blev dock alltmer impopulär och var odemokratisk.
DETALJHANDELN MED BRÄNNVIN REGLERAS
År 1905 kom ännu en förändring: bolagsformen blev obligatorisk för all detaljhandel med brännvin. För att få köpa hem brännvin måste folk gå till särskilda systembolagsbutiker, som till viss del stod under statlig kontroll. Däremot fanns ännu privata vinhandlare, där man kunde handla vin, champagne, punsch, cognac, whisky och andra exklusiva alkoholdrycker. År 1911 fanns enbart i Stockholm 49 vinhandlare och 1 768 vinspecerihandlare.
De kontinentala dryckesvanorna, med betoning på öl och vin, slog dock inte igenom i Sverige. Här var det främst brännvin som fuktade struparna. Krogen var en given samlingsplats i städerna för arbetare och lägre tjänstemän i slutet av 1800-talet. Där skvallrade man och diskuterade samhällsfrågor. Supen markerade vänskap och förtrolighet.
SARA – staten, supen, maten och folket
Den medvetna regleringspolitiken och nykterhetsrörelsens allt mäktigare roll gjorde dock att det offentliga drickandet alltmer uppfattades som ett avvikande beteende. Antalet krogar stängdes på löpande band och i stället ökade antalet kaféer explosionsartat. Kaffet blev den skötsamme arbetarens dryck. En ansvarsfull samhällsmedborgare kunde inte längre vara alkoholpåverkad under arbetstid. Ett alltmer utvecklat och avancerat samhälle ställde högre krav på ordning och reda.
Läkaren Ivan Bratt stod i centrum för nästa omläggning av den svenska alkoholpolitiken. Han drevs av en övertygelse om att man måste försöka kontrollera och begränsa tillgången på alkohol, och att de privata vinstintressena helt måste bort.
År 1913 grundade Bratt Stockholmssystemet och där infördes året därpå motboken, ett häfte som satte ett maxtak för inköpen. På grund av första världskriget uppstod varubrist och med tiden blev ransonering nödvändig. Till slut infördes motboken över hela landet 1919. Dessutom började Bratt köpa upp de privata vinhandlarna och bildade ett särskilt dotterbolag, Vin- & Spritcentralen, som på 1920-talet hade uppnått monopol på alkoholtillverkningen i Sverige.
FOLKOMRÖSTNING OM ALKOHOL
Trots den stora omläggningen drev nykterhetsrörelsen på för fler åtgärder. Målet var att helt förbjuda alkohol. Det ordnades en folkomröstning, Sveriges första, den 27 augusti 1922. Båda sidor eldade på under sommaren. Kända personer deltog i kampanjen. Författaren Albert Engström stod på nejsidan med affischen ”Kräftor kräva dessa drycker”. Även många auktoriteter sade nej till ett förbud. Den tyngsta nejsägaren var Socialstyrelsen. Inte heller Ivan Bratt ville ha ett totalt förbud. Det skulle bli svårt att upprätthålla och man kunde inte gärna förbjuda jästsvampen, resonerade han.
Dramatiken tätnade. Dagens Nyheter hade ordnat så att siffrorna från omröstningen kom upp på en belyst tavla på Operans balkong mot Gustav Adolfs torg i hjärtat av huvudstaden. Tidigt på kvällen var torget svart av nyfikna. Klockan fyra på morgonen hade mer än hälften av rösterna räknats och då var 54 procent nejröster. Det slutade med en knapp seger för nej, 51 procent mot 49. I norra Sverige vann ja-sidan stort. I Stockholm och Skåne hade däremot nej en förkrossande majoritet med nästan 90 procent.
När staten förbjöd – och sålde – hamburgare
Alkoholfrågan splittrade svenska folket, men nu överlevde motbokssystemet. Motboken blev dock alltmer impopulär och var odemokratisk. Samhällsklass och yrke avgjorde hur mycket man fick köpa ut, och nästan inga kvinnor fick tilldelning. Byråkratin och kontrollapparaten växte. Så kom det att förbli över ännu ett världskrig, då till och med nykterhetsvännerna började tvivla på om motboken var rätt metod att begränsa alkoholmissbruket.
Under efterkrigstiden började ett nytt samhälle ta form och det ojämlika motbokssystemet hade spelat ut sin roll. Efter många års utredande avskaffades motboken 1955. Alla regionala systembolag slogs ihop till ett enda statligt bolag, det rikstäckande Systembolaget.
Den nya parollen blev ”frihet under ansvar”. Nu kunde alla svenskar över 21 och som inte var berusade eller misstänktes för langning fritt köpa alkohol i Systembolagets butiker. Det hade då gått hundra år efter den första alkoholpolitiska reformen, men alkoholpolitiken skulle även i fortsättningen förbli en stridsfråga i Sverige.
Få vårt nyhetsbrev, varannan vecka, direkt i mejlen.