UR Samtiden: Den moderna svenska spelbranschens historia

NÄRINGSLIVET AV: Margarita Feldman 2020-07-08

UR Samtiden: Den moderna svenska spelbranschens historia

1 januari 2019 förändrades den svenska spelmarknaden. Då infördes en ny lag i Sverige som gjorde det möjligt för utländska spelbolag att ta del av den svenska spelmarknaden. Lyssna på berättelsen om den moderna svenska spelbranschens historia på UR Play!

I modern tid behövde svenska företag som ville erbjuda spel via internet en utländsk licens. Många valde Malta, vilket inneburit att tusentals svenskar flyttade dit för att jobba och driva företag. År 2019 fick Sverige en ny spellagstiftning där bolagen nu kan verka inom en nationell svensk reglering.

Hur detta påverkar den svenska spelbranschen återstår att se. Vad som är tydligt är att den period i spel branschen som just avslutats präglats av innovation och entreprenörskap. Många svenska företag har lyckats bli internationellt framgångsrika, trots att de många gånger arbetat i motvind, i en bransch som ofta ifrågasätts.

Se föreläsningen på URplay

UR Samtiden - Ekonomi och mynt

Karin Jansson Myhr, redaktör vid Centrum för Näringslivshistoria, har skrivit en bok om förändring i spellagstiftningen: “Den moderna svenska spelbranschen” (Förlaget Företagshistoria, 2018).

Föreläsningen är inspelat den 20 maj 2020 i Guldrummet på Historiska museet, Stockholm, som en del av UR Samtiden – Ekonomi och mynt. Arrangör: Kungliga Myntkabinettet i samarbete med Centrum för Näringslivshistoria.