Per Anders Fogelström, PAF, är främst känd som författare till Stadsserien; fem romaner där “Mina drömmas stad” är den första delen om Henning Nilsson, hans familj och efterlevande släkt från 1860 till 1968 i Stockholm. Stadserien gavs ut mellan 1960-1968 på Albert Bonniers förlag är främst känd för sin skildring av Stockholms historia och arbetarklassens vardag.

2017 skulle PAF ha fyllt 100 år vilket uppmärksammas av SVT i en dokumentär för K-special. Med anledning av det så besökte författaren Susanna Alakoski samt Anders Lundgren redaktör, och Sven-Åke Visén, fotograf från SVT:s kulturredaktion oss på Centrum för Näringslivshistoria för att ta del av ett maskinskrivet originalmanus till Mina drömmas stad – PAF:s mest omtyckta roman.

– Fogelström är en svensk litterär gigant och Stockholmsskildrare. Att få hålla i hans originalmanus ger en känslan av historiens vingslag. Säger Susanna Alakoski.

Koppling till näringslivshistoria finns det också i Fogelströms Stockholmsserie – utöver arbetarnas villkor så dyker karaktärer upp från alla delar i näringslivet. Från fabriksgolv till direktör. När Mina drömmars stad tar sin början är det ett Stockholm och ett Sverige som inom några kommer få näringsfrihet.

– På så sätt kan man se att Fogelströms serie också är en resa genom Sveriges industriella utveckling. Säger Anders Lundgren, redaktör på SVT:s kulturredaktion.