Framtiden blir aldrig vad den varit. Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) inledde sitt 100-årsfirande med ett seminarium om framtidsspaningar – sedda i backspegeln.
NÄRINGSLIVET AV: Anders Houltz 2019-02-28
IVA, 100 år, blickar både framåt och bakåt
DELA
Omkring 1985 besöker den första människan Mars.
Under de första årtiondena på 2000-talet bildas små satellitsamhällen i kretsbanor kring jorden och mindre sådana även på månen och Mars.
År 2019 är flera tiotusental människor regelbundet sysselsatta i rymden med vetenskapliga och tekniska uppgifter, men även på rekreations- och månskenskryssningar i rymden och på månen.
Dessa framtidsprognoser formulerades av IVA:s vd Sven Brohult då IVA fyllde femtio. Året var 1969 och den första bemannade månlandningen hade just ägt rum. Om inte annat visar Brohults ord hur omöjligt det är sia om framtiden, även för de mest kvalificerade bedömare.
Kick-offseminariet för IVA:s hundraårsfirande inleddes med en exposé över ett sekel av försök att göra framtidsspaningar på vetenskaplig grund – inom IVA och på andra håll. Sverker Sörlin, professor i miljöhistoria vid KTH, kunde konstatera att de flesta framtidsprognoser säger mer om samtiden än de gör om vad som komma skall. Ändå har de betydelse, för de kan peka ut vägriktningar och leda till klokare vägval. IVA:s prognoser har blivit bättre med åren, menar Sörlin, och det finns all anledning att fortsätta formulera dem.
Efter Sverker Sörlin berättade Anna Wedell, professor i medicinsk genetik vid KI, om medicinsk forskning som pekar in i framtiden. Hennes föredrag handlade om hur nya tekniska genombrott förändrar sjukvården och gör det möjligt att exempelvis tidigt behandla ärftligt betingade sjukdomar.
IVA är ingenjörsvetenskapens forum och har alltid varit framåtblickande. Men just 2019 blickar IVA även bakåt. Under hela jubileumsåret kommer ett 50-tal evenemang att äga rum på olika platser som handlar om entreprenörskap och hållbar utveckling, för framtiden med fäste i historien.
Till exempel uppmärksammas Vera Sandberg, Sveriges första kvinnliga ingenjör som tog examen på Chalmers 1917. Den 9 april anordnas prins Daniels entreprenörsdag och den 25–28 juni hålls en internationell storkonferens om ingenjörskonsten och framtiden.
Samma månad lanseras boken om IVA:s hundra år, en jubileumsbok där forskare, historiker och författare berättar historien om akademien som förändringskraft i det svenska samhället från 1919 till 2019.
Kulmen under jubileumsåret sker i samband med högtidsdagen den 25 oktober, med festlig bankett i Stockholms stadshus.
Läs mer om aktiviteterna under jubileumsåret. Senaste numret av IVA-Aktuellt kan laddas ned här. Ingenjörsvetenskapsakademiens ledamot nr 1, Gustaf Dalén, skildras i Anders Johnsons biografi på Förlaget Näringslivshistoria (2016).
IVA:s historiska arkiv finns deponerat på Centrum för Näringslivshistoria.