Sveriges finansminister 1857, Johan August Gripenstedt, lade eld i sina ord när han argumenterade för frihandel och näringsfrihet mot dem som ansåg att sådant bara medförde onödig lyx för de lägre klasserna. Nu återuppstod Gripenstedt i skådespelaren Lennart R Svenssons gestalt under vår releasesamling för Näringsfrihetens tid, vår senaste forskningsrapport.

Och det är en sak att läsa skriven text, det är en helt annan att höra den. Med Lennart R Svenssons kraftfulla utspel förflyttades vi 150 år tillbaka i tiden, till den tid då striden kring reformer för folkskolan, näringsfriheten, folkrepresentationen och utrikespolitiken stod som hetast. Tänk om Anders Borg eller Fredrik Reinfeldt kunde lägga samma hetta i sina ruiksdagsanförabnden! Då skulle vi inte längre behöva blicka ut över tomma riksdagsbänkar.

Nu var det de drygt 80 åhörarna i Hallwylska palatsets stora sal som fick energikicken. Och som till slut fick uppmaningen av talare att vara precis lika stolta över dagens välfärdsskapande reformer som ”blomstermålaren” Johan August Gripenstedt var över sin tids!