En ståtlig byggnad på Fleminggatan är det som finns kvar av en av Kungsholmens riktigt stora industrier under 1800-talet – Separator (nuvarande Alfa Laval). Separator byggde sin verksamhet på de patent uppfinnaren och företagsledaren Gustaf de Laval fått för en mjölkskumningscentrifug, dvs. en separator.

Verksamheten startade år 1883
i Inedalsområdet längre upp på Kungsholmen, men i och med framgångarna flyttade Separator in i de Gundbergska verkstäderna vid Fleminggatan.

De anställda hade dessutom en egen butik i bottenplanet.

Här expanderade Separator snabbt, och ett stiligt huvudkontor med adressen Fleminggatan 8 stod klart 1901. Huset byggdes som bostads- och kontorshus av arkitekten Johan Laurentz och hade en modern konstruktion med inslag av järn och betong, vattenburen centralvärme, toalett och fönster med tredubbla bågar för att isolera mot kylan.

Utöver huvudkontoret fanns
här även verkstäder, magasin och lager. Separator var en föregångare inom företagskultur, då byggnaden uppfördes som ett kombinerat kontors- och bostadshus där lägenheterna beboddes av företagets anställda. De anställda hade dessutom en egen butik i bottenplanet.

Radio CfN #8: Alfa Laval

År 1889 förvärvade företaget det så kallade Alfapatentet som förbättrade renskumningsförmågan vid separeringen av grädde från mjölk. Därefter kallades alla separatorer för Alfa Laval, ett namn som 1963 fick ge namn åt hela företaget som samma år flyttade till Tumba.

Separators huvudkontor på Fleminggatan, foto: Gustaf Åkerberg. Bild ur Alfa Lavals arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria.

Få vårt nyhetsbrev, varannan vecka, direkt i mejlen.