Entreprenörerna: Wilhelmina Skogh
VISA BILDTEXT
Wilhelmina Skogh.

NÄRINGSLIVET AV: Centrum för Näringslivshistoria 2012-05-27

Entreprenörerna: Wilhelmina Skogh

Entreprenörerna, en tv-serie i sex delar som producerats av Centrum för Näringslivshistoria, sändes ursprungligen i UR (SVT2) under hösten 2011. I programmen möter vi sex svenska kvinnor som varit framgångsrika och banbrytande företagare inom olika branscher, från 1880-tal till 1980-tal.

Som trettonåring tog sig Wilhelmina Skogh från Gotland till Stockholm för att arbeta sig upp inom hotell- och restaurangbranschen. I 20-årsåldern hade hon redan blivit hotelldirektör i det övre toppskiktet och hennes hotellanläggningar präglades av den yttersta komfort och service. Under det sena 1800-talet blev Wilhelmina Skogh en nyskapande pionjär inom turistnäringen med helt nya idéer, som järnvägsrestauranger, grönsaker till maten, med mera. Senare handplockades hon som vd till Grand Hotel i Stockholm och anlitades som rådgivare av de finare europeiska hotellen.

I tv-programmet möter vi journalisten Ingela Östlund som berättar hur Wilhelmina Skogh blev så framgångsrik. Vi får följa med till Maria Maruska, källarmästare på Grand Hôtel, där många av Wilhelminas idéer lever kvar än i dag.