1955 - charter, blöjor och avskaffande av motboken
VISA BILDTEXT
På stranden i Alassio, utan årtal. Bild ur TUIs historiska arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria.

NÄRINGSLIVET AV: Sara Johansson 2021-11-20

1955 – charter, blöjor och avskaffande av motboken

1950-talet associeras ofta med prydliga hemmafruar, brylkräm och genombrottet för rock’n’roll. I Sverige var vi snabba att ta till oss dessa nymodigheter då vi gärna blickade utanför landets gränser.

Artikeln publicerades i vår tidskrift Företagshistoria nr 4 2020.

Prenumerera på tidskriften Företagshistoria!

1950-talet associeras ofta med prydliga hemmafruar, brylkräm och genombrottet för rock’n’roll. Amerikanska vindar svepte över världen och “ungdomskultur” blev under den här tiden ett fenomen att räkna med, inte minst på grund av utmanande artister som Elvis och Chuck Berry.

Här i Sverige var vi snabba att ta till oss dessa nymodigheter då vi gärna blickade utanför landets gränser. Den 23 april 1955 landade den första svenska charterresan på Mallorca, en resa som tog 10 timmar och 4 mellanlandningar.

Den svenska charterresans historia

Resan arrangerades av Svensk Bussresetjänst tillsammans med flygbolaget Svenska Aero. Med på den långa resan fanns 26 personer som vardera betalt 1 095 kronor för att få tillbringa 16 dagar i värmen. Och fanns det några blöjbarn med på resan kunde deras föräldrar eventuellt njuta av en lite enklare tillvaro än tidigare. Samma år lanserades nämligen engångsblöjan Libero av företaget Mölnlycke.

Få vårt nyhetsbrev, varannan vecka, direkt i mejlen.

1955 var även året då den omstridda motboken avskaffades och det Systembolag vi känner i dag bildades. Den 1 oktober slogs 41 lokala systembolag med sammanlagt 247 butiker på 147 orter samman till ett enda rikstäckande bolag – Nya Systemaktiebolaget.

Begreppet “fattigvård” fasades också ut det här året, då den hittills rådande Fattigvårdslagen året därpå ersattes av den nya lagen om socialtjänst. Men trots att vi i efterhand kanske ser mitten av 1950-talet som en ljus och lite obekymrad tid, fanns det såklart även en del mörka moln. Det kalla kriget pågick med kapprustning mellan främst USA och Sovjetunionen, och den östeuropeiska militäralliansen Warszawapakten bildades.

Åren med den omstridda motboken