Anahi Davila

Arkivpedagog

Arkivpedagog

Företagsamma Stockholm: Fleminggatan 8, Alfa Laval

|

År 1878 hade uppfinnaren Gustaf de Laval utvecklat en mjölkseparator som var snabbare och effektivare än tidigare konstruktioner. Följ med till Fleminggatan 8 på Kungsholmen i Stockholm där både Separator och De Lavals Ångturbin grundades.

Företag­samma Stockholm: Kungsträd­gårds­gatan 8, SEB

|

Skandinaviska Enskilda Banken, SEB, är en av Sveriges största banker, kontrollerad av familjen Wallenberg. Banken startades 1856 av André Oscar Wallenberg och var en av de första affärsbankerna i Sverige.

Företag­samma Stockholm: Clas Ohlson, Hamngatan 37

|

Clas Ohlson grundade postorderföretaget Clas Ohlson & Co 1918. Följ med till Gallerian på Hamngatan 37 i Stockholm där Clas Ohlson öppnade sin första butik.

Företag­samma Stockholm: Bryggargatan 6, Karolina Widerström

|

Många kvinnor gjorde under decennierna kring sekelskiftet 1900 stora insatser inom vård, omsorg och utbildning. Karolina Widerström, Sveriges första kvinnliga läkare, var en av dessa. Följ med till Bryggargatan 6, där Karolina öppnade sin gynekologmottagning.

Företag­samma Stockholm: Hamngatan 15, MEA

|

MEA, Militär­ekiperings­aktie­bolaget, startade år 1883 av officerare som ville kunna köpa billigare kläder och utrustning. Med tiden utvecklades det till ett varuhus för andra målgrupper, och kläder även för kvinnor och andra civila. Följ med till Hamngatan 15!

Företag­samma Stockholm: Folkungagatan 110, Fernando Di Luca

|

Den 25-årige Fernando Di Luca kom från Rimini till Stockholm 1961. Han fick snabbt ett jobb som diskare på Grand Hôtel och mötte kärleken på dansgolvet som fick honom att stanna i Sverige. Följ med till Folkungagatan 110 där olivoljekungen Di Luca har sitt huvudkontor idag.

Företag­samma Stockholm: Regeringsgatan 28, Indiska

|

Mathilda Strömberg Hamilton startade den lilla affären Indiska utställningen som sedan blev butikskedjan Indiska. Följ med till Regeringsgatan 28 där första Indiska-butiken slog upp sina portar år 1901.

Företag­samma Stockholm: Jakobsbergs­gatan 6, Svenska Hem

|

Anna Whitlock tröttnade på matfusket och startade ett kvinnligt konsumentkooperativ i början av förra seklet. Utöver det engagerade hos sig i kampen för kvinnlig rösträtt, sociala frågor och folkbildning. Följ med till Jakobsbergsgatan 6!

Kvinnligt entreprenörskap – Trude Hesse skapade Hessekjolen

|

Se intervjun med Trude Hesses dotter Inga när hon besöker familjeföretagets arkiv som finns hos Centrum för Näringslivshistoria.