Anahi Davila

Arkivpedagog

Arkivpedagog

Företagsamma Stockholm: Lilla Allmänna gränd 9

|

Tysken Jakob Schultheis öppnade år 1883 Sveriges i dag äldsta existerande tivoli: Gröna Lund. Raskt restes ett plank runt området med entré mot Långa Gatan som står sig än i dag. Följ med till Lilla Allmänna gränd 9!

Företagsamma Stockholm: Fleminggatan 41, HSB

|

Bra och billiga bostäder. Det är ord som ofta förknippas med HSB. Men vad innebär en bra bostad, och hur har den historiskt förändrats? Följ med till HSB:s huvudkontor på Fleminggatan 41 i Stockholm.

Företagsamma Stockholm: Bolinders Mekaniska Verkstad

|

Vid 1800-talets slut var Bolinders Mekaniska Verkstad ett av Sveriges främsta industriföretag som tillverkade allt från ångmaskiner till spisar i gjutjärn. Följ med till Fleminggatan 4 på Kungsholmen i Stockholm där allting började.

Företagsamma Stockholm: Drottninggatan 15, Ericsson

|

Lars Magnus Ericssons företag hade en blygsam start 1876 utifrån ett lån på 1000 kr. När han lämnade Aktiebolaget LM Ericsson år 1900 var det ett etablerat aktiebolag med 90 procent av intäkterna från utlandet.

Företagsamma Stockholm: Ringvägen/Götgatan, Varuautomat

|

Fram till 1972 begränsades butikernas öppettider av affärslagen. För att kunna erbjuda varor vid mer obekväma tider erbjöd många butiker från 1920-talet och framåt varuautomater där kunder kunde förse sig med allt från frukt och specerier till strumpbyxor.

Företagsamma Stockholm: Bondegatan 59, Barnängen

|

Innan Barnängen började tillverka tvål så var det främst bläck som förknippades med namnet. Följ med till Bondegatan 59 på Södermalm i Stockholm där Barnängens grundare Johan Wilhelm Holmström hade sin fabrik.

Företagsamma Stockholm: Odengatan 31, Konsum

|

Följ med till Odengatan 31 där Konsum öppnade det första snabbköpet år 1947.

Företagsamma Stockholm: Ringvägen 100, Åhléns

|

Följ med till Ringvägen 100 på Södermalm i Stockholm där Åhléns öppnade sitt första varuhus år 1915.

Företagsamma Stockholm: Kungsgatan 26, första H&M i Stockholm

|

När första H&M-butiken i Stockholm invigdes 1952 fylldes trottoarerna av så många förväntansfulla kunder att det ledde till kaos och tumult. Följ med till Kungsgatan 26 och företagets första Stockholmsbutik!

Företagsamma Stockholm: Myntgatan 1, Sofia Gumaelius

|

Ett enda manuskript och ett enda betalningstillfälle, det var Sofia Gumaelius affärsidé. Den som ville annonsera skulle slippa allt besvär. Nya Annonsbyrån skulle stå för arbetet. Följ med till Myntgatan 1 i Gamla Stan där Sofia öppna sin allra första annonsbyrå.