Anahi Davila

Arkivpedagog

Arkivpedagog

Företagsamma Stockholm: Odengatan 31, Konsum

|

Följ med till Odengatan 31 där Konsum öppnade det första snabbköpet år 1947.

Företagsamma Stockholm: Ringvägen 100, Åhléns

|

Följ med till Ringvägen 100 på Södermalm i Stockholm där Åhléns öppnade sitt första varuhus år 1915.

Företagsamma Stockholm: Kungsgatan 26, första H&M i Stockholm

|

När första H&M-butiken i Stockholm invigdes 1952 fylldes trottoarerna av så många förväntansfulla kunder att det ledde till kaos och tumult. Följ med till Kungsgatan 26 och företagets första Stockholmsbutik!

Företagsamma Stockholm: Myntgatan 1, Sofia Gumaelius

|

Ett enda manuskript och ett enda betalningstillfälle, det var Sofia Gumaelius affärsidé. Den som ville annonsera skulle slippa allt besvär. Nya Annonsbyrån skulle stå för arbetet. Följ med till Myntgatan 1 i Gamla Stan där Sofia öppna sin allra första annonsbyrå.

Företagsamma Stockholm: Fleminggatan 8, Alfa Laval

|

År 1878 hade uppfinnaren Gustaf de Laval utvecklat en mjölkseparator som var snabbare och effektivare än tidigare konstruktioner. Följ med till Fleminggatan 8 på Kungsholmen i Stockholm där både Separator och De Lavals Ångturbin grundades.

Företag­samma Stockholm: Kungsträd­gårds­gatan 8, SEB

|

Skandinaviska Enskilda Banken, SEB, är en av Sveriges största banker, kontrollerad av familjen Wallenberg. Banken startades 1856 av André Oscar Wallenberg och var en av de första affärsbankerna i Sverige.

Företag­samma Stockholm: Clas Ohlson, Hamngatan 37

|

Clas Ohlson grundade postorderföretaget Clas Ohlson & Co 1918. Följ med till Gallerian på Hamngatan 37 i Stockholm där Clas Ohlson öppnade sin första butik.

Företag­samma Stockholm: Bryggargatan 6, Karolina Widerström

|

Många kvinnor gjorde under decennierna kring sekelskiftet 1900 stora insatser inom vård, omsorg och utbildning. Karolina Widerström, Sveriges första kvinnliga läkare, var en av dessa. Följ med till Bryggargatan 6, där Karolina öppnade sin gynekologmottagning.

Företag­samma Stockholm: Hamngatan 15, MEA

|

MEA, Militär­ekiperings­aktie­bolaget, startade år 1883 av officerare som ville kunna köpa billigare kläder och utrustning. Med tiden utvecklades det till ett varuhus för andra målgrupper, och kläder även för kvinnor och andra civila. Följ med till Hamngatan 15!

Företag­samma Stockholm: Folkungagatan 110, Fernando Di Luca

|

Den 25-årige Fernando Di Luca kom från Rimini till Stockholm 1961. Han fick snabbt ett jobb som diskare på Grand Hôtel och mötte kärleken på dansgolvet som fick honom att stanna i Sverige. Följ med till Folkungagatan 110 där olivoljekungen Di Luca har sitt huvudkontor idag.