Företagsamma Stockholm: Bolinders Mekaniska Verkstad
VISA BILDTEXT
Klara gasverk, I bakgrunden bla centralstationen. Till höger skymtar Serafimerlasarettet och Bolinders Mekaniska Verkstad. Bilden är antagligen tagen från Bolinders skorsten, 1904. Foto ur Bolinders Mekaniska Verkstads arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria.

FÖRETAGEN AV: Anahi Davila 2024-05-02

Företagsamma Stockholm: Bolinders Mekaniska Verkstad

Vid 1800-talets slut var Bolinders Mekaniska Verkstad ett av Sveriges främsta industriföretag som tillverkade allt från ångmaskiner till spisar i gjutjärn. Följ med till Fleminggatan 4 på Kungsholmen i Stockholm där allting började.

Bröderna Jean och Carl Gerhard Bolinder hade båda utbildat sig på Jernkontoret och praktiserat på bland annat Motala verkstadsföretag och hos Samuel Owens (Sveriges första ångbåtskonstruktör). År 1843 reste de till England och Skottland för att där ta del av den revolutionerande verkstadsindustrin och främst den nya gjuteritekniken. Väl hemma i Sverige grundade bröderna J och C.G. Bolinders Mekaniska Verkstad och köpte en tomt på Kungsholms strand mellan Kaplansbacken och Klara Sjö och byggde där en av Stockholms största fabriker.

Poddserien Företagsamma Stockholm

Följ med oss på en stadsvandring genom företagsamma Stockholm! Vi besöker 24 platser fyllda med svensk företagshistoria.