Wallåkra Stenkärlsfabrik är Årets industriminne
VISA BILDTEXT
Wallåkra. Foto: Helsingborgs Stadslexikon, helsingborg.se

FÖRETAGEN AV: Margarita Feldman 2021-05-29

Wallåkra Stenkärlsfabrik är Årets industriminne

Svenska industriminnesföreningens utmärkelse Årets industriminne går 2021 till Wallåkra Stenkärlsfabrik i Helsingborgs kommun i Skåne.

Wallåkra Stenkärlsfabrik tilldelas utmärkelsen Årets industriminne 2021 för omställningen av en gammal skånsk lervaruindustri till ett besöksmål i tiden med bevarade traditionella metoder. Här kan besökaren följa hela produktionskedjan från lerfyndighet till färdig produkt, men också prova på att ta plats vid en av drejskivorna i den hundrafemtioåriga verkstaden. På så sätt förmedlas kunskap om de traditionella metoderna i ett viktigt regionalt kulturarv.

Wallåkra Stenkärlsfabrik drivs sedan många år av Åsa Orrmell, som genom betydande personligt engagemang format verksamheten kring vår tids efterfrågan på genuina kulturarvsupplevelser, med utnyttjande av digitaliseringens möjligheter. Hennes insatser är ett utmärkt exempel på ett entreprenörskap i tiden.

Få vårt nyhetsbrev, varannan vecka, direkt i mejlen.

Årets industriminne

Varje år sedan 1995 har Svenska industriminnesföreningen utsett Årets Industriminne. Syftet med utmärkelsen är att stödja arbetet med det industriella kulturarvet och belöna långsiktiga och nyskapande insatser för att bevara och gestalta anläggningar eller miljöer som berättar om industrisamhällets produktion, teknik och människor.