Ur arkivet: von Rosens pokal

FÖRETAGEN AV: Bodil Hasselgren 2018-06-07

Ur arkivet: von Rosens pokal

Så här i VM-tider kan det vara på sin plats att titta på vad Svenska fotbollsförbundet har i sitt arkiv. Här är berättelsen om von Rosens pokal och varför den förpassades till arkivet.

Artikeln publicerades i vår tidskrift Företagshistoria nr 1 2017.

Prenumerera på tidskriften Företagshistoria!

Den tidiga svenska fotbollshistorien kring år 1900 var i mångt och mycket en kamp mellan lag från Göteborg och Stockholm. AIK; Djurgården, Örgryte och Gefle var några av de klubbar som ständigt kämpade om att var Sveriges främsta fotbollslag. År 1903 grundades Riksidrottsförbundet (RF) till vilket det Stockholmsbaserade Svenska Bollspelsförbundet (SVBF) anslöt sig 1904. När man i Göteborg valde att starta RF:s sektion för fotboll och bandy insåg man snart att det inte fanns utrymme för två konkurrerande förbund inom RF och 1906 gick de samman under namnet SVFF. Samma år hade också turneringen Svenska Fotbollspokalen smält samma med SM och då givits officiell mästerskapsstatus. I den nya turneringen blev Örgryte de första segrarna och första motta ett pris skänkt av en viss greve Clarence von Rosen

Clarence von Rosen var i grunden militär, hovstallmästare och under tidigt 1900-tal Sveriges mest framgångsrika tävlingsryttare. Han spelade även en stor roll för utvecklingen av det svenska organiserade idrottslivet. Bland annat var von Rosen starkt engagerad i att få med hästtävlingar på det olympiska programmet och blev år 1900 medlem av Internationella Olympiska Kommittén. Till de Olympiska sommarspelen 1912 i Stockholm var han generalsekreterare för dess ryttartävlingar. På initiativ av von Rosen bildades 1921 det Internationella ridsportförbundet och han blev även dess hederspresident 1935. Utöver hans styrelseuppdrag i ett flertal idrottsföreningar grundade han även tidningen Nordiskt Idrottslif 1900 och Kungliga Automobilklubben 1903. Det sägs även att han är ansvarig för att har introducerat bandyn i Sverige.

von Rosens pokal förvaras idag i Svenska Fotbollsförbundets historiska arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria.

Greven blev SvFF:s första ordförande och han donerad alltså även den första pokalen första pokalen för det som vi idag känner som Allsvenskan. Pokalen är i silver och tillverkad av den kungliga hovleverantören C.G.Hallberg i Stockholm. Det är en praktfull pokal med en stor silverskål på en fot av trä med silverband runt om. På en plakett kan man läsa ”Svenska Fotbollspokalen skänkt av Greve Clarence von Rosen” vilket gjort att den vanligtvis omnämns som von Rosens pokal. Skålen i sig är rikt utsmyckad med ekblad och liljekonvalj och på bården ses fotbollsspelare – tidstypisk sportutstyrsel – i fullt språng efter en boll. Det är lätt att se pokalen lyftas i vinnarglädje och på alla ytor finns vinnarlagen från 1904 fram till år 1999 inristade. Det hade säkert blivit fler än så, men så var det där med nazismen.

Nazismen? Jo, år 2000 publicerade historikern Heléne Lööw bevis på att Clarence von Rosen, tillsammans med sin bror Eric, var en förgrundsgestalt inom den svenska nazismen under 1930 och 40-talen, och att Clarence var personlig vän med såväl Göring som Hitler. Det var främst i de övre klasserna som man värvade personer i ideologin. Förståeligt kändes inte pokalen passande i ett mästerskap som anordnas av ett förbund som idag arbetar under parollen ”Alla är olika – olika är bra”. En ny pokal, namngiven efter Lennart Johansson som var ordförande för UEFA under 1990-2007 och designad av Anja Nibbler Kothe, instiftades 2001 och lyftes för första gången av Hammarby IF.