Idag har Stockholm, efter Silicon Valley, flest unicornbolag i världen per capita och stora internationella företag som Volvo, Spotify och Ericsson har sin grund i Stockholm.

Dagens Industri har nu listat de 13 viktigaste platserna i Stockholms techhistoria och det är en guide som rör sig från förorter som Rågsved där grunden till Spotify lades i Martins Eks lägenhet 2006, vidare till Globen i Enskede där polisen samma år gjorde en razzia mot fildelningsajten Pirate Bay. Närmare centrala Stockholm, på Södermalm finner man så väl till Mojangs huvudkontor på Maria Skolgårdsgata till datacentret Pionen i en bunker 30 meter under Vitabergsparken, ägt av internetleverantören Bahnhof som under tidigt 2010-tal hamnade i världspressen då de förvarade Wikileaks huvudservrar.

I stadens centrala delar finner vi Handelshögskolan där Klarna föddes under ett blött julmingel 2004, och restaurangen Sturehof på Stureplan där ingenjören Gustaf Larson och ekonomen Assar Gabrielsson över en kräftmiddag i augusti 1924 sluter ett avtal som kom att resultera i det som idag är Volvo.

Självklart finns Hötorgsskraporna, Kungliga Tekniska Högskolan och Ericssons före detta huvudkontor och fabrikslokaler vid Telefonplan med på listan som du kan hitta i sin helhet här.