Under hösten ger Centrum för Näringslivshistorias medarbetare sina bästa tips på härlig företagsläsning. Anders Houltz är docent i teknik- och vetenskapshistoria och forskningschef tipsar om tre spännande titlar att läsa i höst.
FÖRETAGEN AV: Anders Landén 2018-11-14
Stockholms modehistoria och Bergslagens vapenindustri
DELA
Vilka böcker vill du rekommendera?
– Jag skulle vilja rekommendera tre olika böcker. Kläder, shopping och flärd: Modebranschen i Stockholm 1945-2010 av Carina Gråbacke, Det svarta järnet: Bergslagens vapenindustri under 1900-talet av Mia Geijer och Maths Isacson samt American genesis: A century of invention and technological enthusiasm, 1870-1970 av Thomas Parke Hughes.
Varför ska man läsa dessa böcker?
– Carina Gråbackes modehistoria om Stockholm fokuserar inte i första hand på själva kläderna, utan på hur modebranschen och Stockholms samhällsutveckling gått hand i hand. Boken berättar hur det svenska modeundret uppstod och kombinerar de stora företagshistoriska sammanhangen med spännande fakta om enskilda butiker och stockholmares shoppingvanor. Stockholmiana med ambitioner att säga mer!
Och Bergslagens vapenindustri?
– I dag då upprustningen av det svenska försvaret på nytt blivit en het fråga är det intressant att läsa om den svenska vapenindustrins historiska rötter. ”Det svarta järnet” handlar om hur järnhanteringen i Bergslagen låg till grund för svensk vapenindustri under 1900-talet. Företagen i Bergslagen spelade en viktig roll då landets försvar återupprustades i samband med andra världskriget. Här tillverkades vapen, ammunition och sprängmedel – produkter som sedan exporterades över hela världen. I denna antologi får vi läsa om politiska överväganden, företagens initiativ och människornas arbetsförhållanden.
Och den tredje boken?
– American genesis: A century of invention and technological enthusiasm, 1870-1970 är en klassiker som måste läsas. En mästare på höjden av sin förmåga sammanfattar de hundra år då USA etablerade sin ställning som världens ledande teknik- och industrination. Under detta sekel blev tekniska framsteg, innovation och företagande en grundbult i amerikanskt samhälle och självbild. Samtidigt gjorde resten av världen – inte minst Sverige – sitt bästa för att efterlikna. Välskrivet, medryckande och genomsyrat av insikter om hur teknik, företagande och kultur är delar av samma komplicerade men fascinerande väv.