År 1936 grundades en förening under namnet Stockholmsforskningen med uppdraget att genom forskning och bokutgivning sprida kunskap om huvudstadens miljöer, människor och mellanrum. Idag – 80 år senare – är uppdraget fortfarande detsamma men namnet är nytt: Stockholmia.

VISA BILDTEXT
Ett exempel på forskning från Stockholmia handlar om ångbåtarnas inverkan på staden. Från 1870-talet kom alltfler ångbåtar till Munkbrohamnen med varor från jordbruken runt Mälardalen. Det var svårt att få plats för allt. I stor utsträckning medföljde landsbygdsbefolkningen för att själva sälja varorna. Foto omkring 1900 med till synes bland annat syrener, säckar med potatis och en korg med lövliknande innehåll. Stadsmuseet i Stockholm, negativnummer E 5027.
FÖRETAGEN AV: Bodil Hasselgren 2016-11-28
Stockholmia – 80 år av huvudstadsforskning
DELA
Under de gånga 80 åren har Stockholmia – forskning och förlag avhandlat allt ifrån makten i Stadshuset, och stadsplanering till Stockholm i kriminallitteraturen samt invånarnas drömmar och tankar från förhistorisk tid fram till idag.
Tillsammans med en stor mängd forskare, författare, formgivare och samarbetspartners – bland annat Centrum för Näringslivshistoria – sprider man genom seminarier och föreläsningar kunskap om Stockholms historia. På så sätt vill ifrågasätta sanningar om staden och skapa debatt.
Vi samarbetar med Stockholmia i projektet “Stockholm skriver historia”
Sedan 2007 ligger Stockholmia under Stockholms stadsmuseum där man fortsatt ge ut såväl äldre som ny forskning om huvudstadens nu- och dåtid.