Det var mediemogulen, grundaren och ägaren av CNN Ted Turner som under slutet av 1980-talet köpte upp filmstudiens MGM:s arkiv som utöver spelfilmer även inkluderade ett antal tecknade filmer. 1991 köpte Turner även upp animationsstudion Hanna-Barbera Productions som bland annat låg bakom Familjen Flinta. Med i köpte följde även företagets omfattande arkiv.

För att göra plats för alla dessa tecknade filmer skapade Turner kanalen Cartoon Network som lanserades i USA den 1 oktober 1992. År 1996 köptes kanalen av Timer Warner och samma år började man även att göra egna tecknade serier varav den första hette What a cartoon! från vilken den idag ikoniska serien Dexters Laboratorium är en så kallad spin-off.

Nästan exakt ett år efter den amerikanska lanseringen – den 17 september – lanserades Cartoon Network i Sverige och Europa.Till en börjande delade kanalen  sändningstid med en annan av Turners kanaler – TCM – men 1996 delades kanalerna upp och svenskarna kunde se tecknade serier dygnet runt. Till en början var det den engelskspråkiga versionen av kanalen som sändes i Sverige men många av programmen dubbades till svenska via separata ljudkanaler. Först år 2000 fick de nordiska länderna en helt egen sändningsfeed.