Fransmannen Régis Cadier utbildade sig till mästerkock i Paris. Därefter reste han till Sankt Petersburg där han fick anställning hos den ryske greven Jakov Dasjkov, som 1852 utsågs till ryskt sändebud i Sverige.

Cadier följde med till Stockholm för att organisera hushållet. Ett år senare lämnade Cadier sin anställning och blev kock på Stockholms slott. En orsak kan ha varit Krimkrigets utbrott 1853 där Ryssland och Frankrike stod emot varandra. År 1854 öppnade han en egen delikatessaffär som blev en av Stockholms mest populära med en elegant inredning efter franskt mönster.

År 1857 startade Cadier Stockholms första restaurang med en tydlig fransk anknytning vid Gustav Adolfs Torg. Det var Régis Cadier som införde den djärva nyheten i Sverige att förse varje restauranggäst med en ren servett.

Omkring 1870 fick han uppdraget att projektera ett nytt storhotell i Stockholm. Det fick namnet Grand Hôtel och öppnade 1874. Detta hotell kom att bli Cadiers stora livsverk som han drev med fast hand ända fram till sin död 1890.