1917 startade Hakon Swenson en handlarägd inköpscentral i Västerås. Det ser vi numera som starten för detaljistjätten ICA. Men själva namnet ICA skapades först 1938, när Hakon Swenson gick ihop med tre andra inköpscentraler och skapade Inköpscentralernas AB.

Samma år föddes Roland Fahlin. Som 25-åring började han på ICA-Förlaget – och han blev sedan kvar på ICA i över fyra decennier, under en karriär som ledde fram till vd- och ordförandeskap för hela ICA-rörelsen.

Till sin 80-årsdag 2018 gav Roland ut boken Det omöjliga jobbet?, om sina erfarenheter av att leda ICA-rörelsen. Just ICA-idén, där handlarna alltid står självständiga gentemot sin inköpscentral, har ofta beskrivits just som “den omöjliga idén”.

I den här podden berättar Roland om boken, delar med sig av erfarenheter från ett långt ICA-liv och funderar även kring ICAs framtid. Han gör det tillsammans med Anders Sjöman, kommunikationschef på Centrum för Näringslivshistoria, och historiejournalisten Tobias Svanelid från produktionsbolaget Prata, som även producerat podden.

Lyssna på avsnittet här!