Nordiska Museet samling om 1, 5 miljoner föremål består idag till en tredjedel av mode och kläder från 500 år. Under hösten har museet nu startat Center för dräkt och mode som ska lyfta fram den unika modesamlingen och dess personliga berättelser ytterligare. Till centret har en curator handplockats från Victoria and Albert Museum i London, dräkthistoriken Helen Persson, och man satsar nu på en utställningssatsning som blickar både bakåt och på modet i dag. Den första utställningen är Mitt 50-tal – kvinna, mode, vardag som handlar om 1950-talets mode, kvinnoroller och ideal.

Läs mer om modesatsningen

– Det mest spännande med Nordiska museets samling är bredden. Få museer i världen kan som Nordiska museet visa modets påverkan över alla samhällsgrupper. Genom samlingen kan vi berätta om handelskontakter, globaliseringen av stil och smak, ekonomiska och sociala faktorer. Vi kan visa betydelsen av stil och design på nästan allt i våra liv, från klänningens siluett till stolens form. Jag ser fram emot att dela de många historier föremålen berättar, säger Helen Persson.

Museet kommer även att fortsätta visa samtida vardagsmode genom att bygga vidare på den befintliga utställningen Modemakt. Under rubriken Me, My Selfie & I visas ett avtryck av dagens mainstreammode genom fatt fyra unga person har fått välja kläder, smycken och accessoarer ur sin egen garderob för att berätta hur de klär sig till vardags och varför. Tillsammans med  Mitt 50-tal och ModemaktSmycken och Att fånga ögonblicket – porträtt och modefotografi av Kerstin Bernhard bildar de tillsammans ett modegalleri med personliga berättelser från 1500-talet fram till idag.

En föreläsningsserie där Helen Persson bjuder in till modesamtal under fem onsdagskvällar inleds också med början under Stockholm Fashion Week i januari 2018.